Energetska zajednica suspenduje finansijsku pomoć BiH

Sekretarijat Energetske zajednice predložio je usvajanje Odluke Ministarskog vijeća protiv Bosne i Hercegovine zbog neispunjavanja obaveza iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice.
To je saopštio direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, koji je o tome razgovorao i sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom.
Kopač je na vlastiti zahtjev predložio odluku protiv BiH za sastanak Ministarskog vijeća Energetske zajednice, 22. septembra u Kijevu
Direktor Kopač ističe da Bosna i Hercegovina nije implementirala EU direktive iz domena gasne energetike, a kao ključni razlog mogućeg usvajanja Odluke je izostanak napretka BiH kada je usvajanje Zakona o gasu na nivou Bosne i Hercegovine u pitanju.
U skladu s trenutnom situacijom, Sekretarijat je između ostalog predložio i da Evropska unija, u skladu sa članom 6. Ugovora, poduzme odgovarajuće mjere za suspendovanje finansijske pomoći koja je dodijeljena Bosni i Hercegovini u sektorima koje pokriva Ugovor o Energetskoj zajednici.
Lagumdžija je od direktora Kopača da Sekretarijat Energetske zajednice pomogne u pripremi Nacrta zakona na državnom nivou.
Uvođenje sankcija moglo bi imati i posljedice i na druge velike projekte koji se planiraju realizirati u našoj zemlji i regionu. a.
“Mi se nadamo da sankcije ipak neće biti nametnute jer bi one usporile sve planirane projekte BH-Gasa. Naše stanovište je da Sekretarijat energetske zajednice treba dati podršku i pomoći našoj zemlji da ispuni sve uvjete, što bi omogućilo progres gasne privrede u BiH”, rekao je direktor BH-Gasa Mirza Sendijarević.
On kaže da bi zakon o gasu na državnom nivou uveliko olakšao poslovanje, jer bi time bilo uređeno kompletno tržište gasa i BH-Gas ne bi bio više kompanija koja plaća transportne troškove u vlastitoj zemlji.
“Mi smo sada u poziciji da moramo plaćati za transport gasa preduzećima Gas Promet i Sarajevogas Istočno Sarajevo, jer oni upravljaju kraćom trasom gasovoda od Zvornika do Kladnja. To je jedinstven slučaj u svijetu. Moramo da uskladimo naše regulative sa EU direktivama, jer bi u suprotnom mogli snositi sankcije i to bi nanijelo još veću štetu BiH”, rekao je direktor BH-Gasa Mirza Sendijarević.
Ukoliko bi Evropska energetska zajednica (EEZ) nametnula sankcije BiH, onda bi sredstva za projekte koju su od značaja za EEZ bila zamrznuta na period od godinu dana.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close