EMIR SULJAGIĆ: Što je više Dodika, to je manje RS!

Do prije godinu dana ili još tačnije, do prije svega nekoliko mjeseci bilo je nepojmljivo da lideri svih probosanskih stranaka imaju jednodušan i jedinstven stav o bilo kojoj temi: danas je to prebivalište i provedba Aneksa 7 i upravo je tako zahvaljujući Miloradu Dodiku – ocjena je iznesena u izjavi koordinatora Građanske koalicije “Prvi mart” Emira Suljagića.

– Naš cilj nije izmjena državnog ustavno-pravnog poretka, ali je očigledno da što je više Dodika, to je manje RS-a. I očigledno je da je zahvaljujući njemu, ta crvena linija pomjerena – smatra Suljagić.

Ističe da odluke Vlade RS-a o prebivalištu ne obavezuju nikoga jer su direktno suprotstavljene važećem državnom Zakonu o prebivalištu.

– Mi ćemo danas izdati ako to mogu nazvati i uputstvom građanima, potencijalnim povratnicima prije svega i povratnicima, u kojem ćemo iznijeti vrlo jasne vodilje za građanski neposluh. Protiv svakog pojedinačnog službenika koji se ne bude pridržavao zakona ćemo podnositi i prekršajne prijave – pa da vidimo hoće li im Dodik i Željka Cvijanović plaćati novčane kazne – i krivične prijave – kaže Suljagić.

Jedino što mogu uraditi da nas spriječe da, kako navodi, u skladu sa zakonima ove zemlje uživamo prava i slobode jeste da, kao 1992. godine, počnu donositi propise tipa da je zabranjeno da “trojica ili više muslimana stoje na javnom mjestu”.

(FENA/dg)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close