Emir Mutapčić – selektor košarkaške reprezentacije Njemačke

Emir Mutapčić postao je novi trener košarkaške reprezentacije Njemačke. 53-godišnji Bosanac tako će na ovoj funkciji naslijediti Franka Menza, koji sada vodi mladu selekciju Njemačke.

(DW.DE)

Njemački košarkaški savez je u četvrtak (22.5.2014) saopštio da će Emir Mutapčić, bivši košarkaš Bosne i reprezentativac Jugoslavije, biti novi selektor košarkaške reprezentacije Njemačke.

Mutapčić je do sada bio asistent Svetislava Pešića, koji je trenutno trener košarkaškog kluba Bayern iz Minhena. On će, nakon dva mjeseca na funkciji selektora njemačke košarkaške reprezentaciji, ponovo da se vrati u stručni štab minhenskog prvoligaša.

Veliki ugled

“Emir Mutapčić u košarkaškim krugovima ima veliki ugled a ima i veliko iskustvo koje će dobro doći našoj reprezentaciji”, saopštio je predsjednik Košarkaškog saveza Njemačke Ingo Weiss. Nakon kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2015. Košarkaški savez Njemačke će potražiti saveznog trenera, čiji će jedini zadatak biti da trenira reprezentaciju.

Emir Mutapcic Emir Mutapčić izjavio da mu je velika čast preuzeti funkciju seletora košarkaške reprezentacije Njemačke

Njemačka reprezentacija najprije se sastaje sa reprezentacijom Poljske. Meč se igra 10. avgusta. Potom slijede utakmice protiv ekipa Austrije i Luksemburga, sa kojima se nalazi u istoj grupi.

“Velika mi je čast što me je Njemački košarkaški savez pozvao da budem selektor. U njemačkom timu je, po mom mišljenju, veliki potencijal i rado ću se posvetiti radu sa ekipom”, rekao je Mutapčić. On je kao Headcoach košarkaški tim Alba Berlin doveo do tri titule prvaka Njemačke i do dvije pobjede u Njemačkom kupu.

  • Datum 22.05.2014
  • Autor Jasmina Rose (agencije)
  • Urednik Faruk Šabanović
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close