Potvrda: kamiondžije tukla policija u Doboju

Ispovijest vozača kamiona iz Nemile Hasiba Halilovića u jučerašnjem  broju “Avaza” potvrdile su i njegove kolege, koji su također zaustavljeni u Rudanci kod Doboja i odvedeni u Policijsku stanicu u Doboju.

– Bio sam zadnji, pa sam možda tako izbjegao da mene tuku, ali sve što je Hasib ispričao je istina. I gore od toga. Mi vozači gradimo mostove među narodima, zajedno vozimo, jedemo, pomažemo jedni drugima, a mene je nakon onog u utorak iskreno sramota, stid,  jer je ono bilo nečuveno poniženje, kazao nam je vozač kamiona Slavko Došlov iz Banja Luke. Njega, Hasiba i još dvojicu kolega policija je izvela, vezala, te odvela u poplavljenu stanicu, tjerajući da čište i iznose otpad, istovremeno ih udarajući i psujući im.

VEZNI ZA TEKST:

http://www.zenicablog.com/zenica/crna-hronika/item/25547-policajci-tukli-voza%C4%8Da-kamiona.html

– Ne mogu vjerovati da postoje ljudi koji se u 21.vijeku onako ponašaju, a kamoli da rade u državnoj službi, kaže nam Slavko.  Irfan Hadžimehmedović je hrvatski državljanin iz Siska, sa stalnim boravkom u Sloveniji, gdje radi u prijevozničkoj kompaniji iz Vipave. Jučer smo ga kontaktirali, nakon što je, kako kaže, vlasnik njegove firme zvao dobojsku policiju i protestvovao zbog zlostavljanja njihovog vozača.

– Rođen sam u Gradačcu, ali 35 godina živim u Hrvatskoj. U životu nisam uhapšen, moj otac, djed, nikad nisu imali problem sa zakonom. Zamislite kakav je osjećaj kad vas policajac tuče i govori “ja sam ovakve 1992. bacao u rijeku Bosnu i vi ćete tamo završiti”. Još je bilo gore od onog što je Hasib ispričao “Avazu”, kaže Irfan. On navodi da im je dvadesetak kilometara prije zustavljanja, na jednom parkingu policajac rekao da je u Doboju vanredno stanje i da ne idu dole.

– Rekli smo mu da gledamo kako kamioni idu tamo i nazad,  on na to: „boli me briga, idite gdje hoćete“, te je otišao na trotoar. Ako je to naš grijeh, krivi smo. Cesta nije bila blokirana, a na putu smo sretali kamione. Sustigla su nas vozila i mi smo uredno skrenuli na parking prekoputa pumpe “Bato petrol”. Tad počinje golgota, psovke, uvrede. Kazali su nam da smo probali zgaziti njihovog kolegu i probili blokadu što je čista izmišljotina. Bilo je tačno 25 kamiona, a oni su pokupili nas iz prva četiri, jer nisu imali više mjesta da privedu ljude, kaže vozač Hadžimehmedović.  On navodi da je policajac koji se predstavio kao Miroslav Petrić bio najglasniji i najaktivniji u psovkama, udaranju, te da ih je na kraju ispratio riječima da je “pogriješio što ih je udarao, trebao ih je pobiti sve”.

 – Da su nas zaustavili i rekli da im pomognemo u evakuaciji stanice, pa spašavali smo milion puta ljude, svašta na cesti vidimo i doživimo. Njima je samo bilo do iživljavanja. Taj Miroslav je udarao Hasiba (Halilovića), a mene drugi, koji je ušao. Naizmjenično su tražili da potpišemo da smo probili blokadu, napali policajca, što je ludost. Na kraju smo dobili kaznu od 100 KM za nekakav prekrša. Ja sam je kao strani državljanin platio odmah, a oni su dobili uplatnice. Pa ako smo napravili saobraćajni prekršaj, što su nas uopće privodili, navodi Irfan, dodajući da on ima povrede ruku i stomaka, te da je ljekarsku pomoć zatražio po napuštanju BIH jer je želio što brže da ode iz RS-a.

Na opasku da je MUP RS-a rekao da “hapšenja nije bilo”, Irfan kaže:

– Nisu ni provjerili, jer spominju četiri lica iz Federacije. Slobodan je iz Banja Luke, ja iz Hrvatske, samo su Nihad (četvrti vozač) i Hasib iz Federacije. Nama ovo jeste kao loš san, ali batine i zlostavljanje u stanici nemamo nikakve potrebe izmišljati.

MUP RS: nije bilo hapšenja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske osuđuje neistinite navode pojedinih medija u Federaciji BiH da su četiri lica iz FBiH lišena slobode od strane pripadnika Centra javne bezbjednosti Doboj kako bi čistili prostorije Policijske stanice u Doboju, te da su ih pri tome vrijeđali na nacionalnoj osnovi.  Prostorije Centra javne bezbjednosti i policijskih stanica u Doboju već četiri dana neumorno čiste studenti Visoke škole unutrašnjih poslova.

zenicablog

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close