EFSE i ProCredit Bank: 2,5 mil eura za podršku malim preduzećima u BiH

Evropski fond za Jugoistočnu Evropu (EFSE, Fond) – kojeg je osnovao KfW (Njemačka razvojna banka) uz finansijsku podršku Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Evropske komisije – daje ProCredit Bank Bosna i Hercegovina (PCB BiH, Banka) zajam u iznosu od 2,5 miliona eura usmjeren prvenstveno na pružanje finansijske podrške lokalnim, veoma malim i malim preduzećima.

EFSE-ov kreditni instrument će dodatno ojačati PCB BiH finansijske kapacitete i omogućiti kontinuiran pristup kreditnim sredstvima veoma malim i malim preduzećima. U vrijeme krize u Eurozoni i nakon globalne finansijske krize, investicija EFSE-a, osigurava prijeko potrebna finansijska sredstva kako bi se pomoglo Banci pri njenim naporima da osigura podršku najteže pogođenom sektoru malih preduzeća u Bosni i Hercegovini.

PCB BiH je razvoju orijentirana banka koja pruža kompletne bankarske usluge, a čija ključna poslovna djelatnost je usmjerena na osiguranje zajmova i drugih bankarskih usluga veoma malim, malim i srednjim preduzećima.Banka je uvjerena da upravo ova preduzeća stvaraju radna mjesta i daju ključni doprinos privredama u kojima posluju. U proteklih 10 godina, Banka je isplatila blizu 64.890 zajmova veoma malim, malim i srednjim preduzećima u ukupnom iznosu od preko 427 miliona eura.

“Izuzetno nam je drago što obnavljamo podršku ProCredit Bank Bosne i Hercegovine, našem dugogodišnjem i provjerenom partneru. Banka je ostvarila odlične rezultate i pokazala odlučnost za finansiranje veoma malih i malih preduzeća na odgovoran način”, kazala je Monika Beck, predsjedavajuća EFSE-a. “Putem podrške ProCredit Bank, EFSE pruža podršku ekonomskom razvoju, što uključuje prijeko potrebni razvoj sektora malih preduzuća u Bosni i Hercegovini uz zaštitu i stvaranje radnih mjesta.”

“Naša posvećenost poslovanju veoma malih i malih preduzeća, koja cijene stabilnog bankarskog partnera, ostaje jaka kao i do sada. Stoga ćemo nastaviti  kontinuirano i odgovorno davati zajmove u godinama koje dolaze. Ovaj kreditni instrument će dodatno pojačati naše napore da pružimo podršku poslovnim klijentima u zemlji”, kazao je Edin Hrnjica, direktor ProCredit Bank.

Inače, od početka rada u Bosni i Hercegovini 2005. godine, EFSE je investirao 265 miliona eura u razvojno finansiranje veoma malih i malih preduzeća i domaćinstava putem 18 partnerskih kreditnih institucija. Ove komercijalne banke, leasing društva i mikrofinansijske institucije pomažu poduzetnicima u započinjanju ili proširenju poslovnih djelatnosti te domaćinstvima u unapređenju svojih kućanstava.

Sveukupno, EFSE je dao više od 1,1 milijardu eura 78 partnerskih kreditnih institucija za kontinuirano kreditiranje malih MSE (mikro i malih preduzeća) i domaćinstava u ciljanoj regiji, te je u tom procesu pružio podršku za odobravanje oko 337.400 zajmova za MSE (mikro i mala preduzeća) i zajmova za domaćinstva u ukupnom iznosu 2,1 milijarde do 30. septembra 2012.

eKapija.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close