ECB snizio prognoze za eurozonu, oporavak krajem godine

Evropska centralna banka (ECB) snizila je u četvrtak prognoze za ekonomiju eurozone za ovu i iduću godinu, no i dalje očekuje početak postepenog oporavka u drugoj polovini godine, dok prognoza inflacije ostaje više-manje nepromijenjena.
ECB tako u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone u rasponu od 0,1 do 0,9 posto, snizivši time raniju prognozu koja je makar nudila neku nadu da će do rasta doći već u ovoj godini. Raniji prognozirani raspon bio je od minus 0,9 do plus 0,3 posto.
Snižene su i prognoze rasta za iduću godinu, kada se očekuje da će ekonomija porasti u rasponu od nula do dva posto, nasuprot ranije procijenjenog raspona od 0,2 do dva posto, objavio je ECB po završetku redovnog mjesečnog zasjedanja na kojem su zadržane ključne kamatne stope u visini 0,75 posto.
“Postepeni oporavak trebao bi započeti u drugoj polovini ove godine, potpomognut jačanjem globalne potražnje i našom popustljivom monetarnom politikom”, kazao je čelnik ECB-a Mario Draghi na konferenciji za novinstvo.
Neznatno su korigirane ECB-ove prognoze inflacije, prema kojima bi se inflacija i ove i iduće godine trebala zadržati ispod zacrtanog ECB-ovog nivoa od “blizu ali ispod” nivoa od dva posto.
U ovoj bi se godini stopa inflacije trebala kretati u rasponu od 1,2 do dva posto, dok je ranijim prognozama procjenjivana u rasponu od 1,1 do dva posto. U 2014. se očekuje inflacija u rasponu od 0,6 do dva posto.
Draghi se osvrnuo i na budno praćenu situaciju u Italiji, ocijenivši da su se tržišta brzo smirila nakon uzbuđenja koji je izazvala objava rezultata nedavnih parlamentarnih izbora, uz napomenu da je prijetnja od širenja zaraze prigušena.
“Nakon određenog uzbuđenja koje je nakratko zavladalo među ulagačima nakon izbora, tržišta su se povukla više-manje na razine na kojima su bila prije izbora”, kazao je Draghi.
Potvrdio je da je i dalje na snazi bančin program za kupovine obveznica, osmišljen s ciljem pomoći krizom pogođenim članicama. “Program je vrlo efikasan i dalje je na snazi, no pravila su poznata”.
ECB je pokretanjem navedenog programa obećanih kupovina obveznica u neograničenim iznosima pridonio smirivanju krize u eurozoni, no pravila nalažu da zemlja članica prvo mora podnijeti službeni zahtjev za pomoći iz evropskog kriznog fonda i prihvatiti pripadajuće uvjete štednje.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close