Tužitelji Zapadnog Balkana u borbi protiv organiziranog kriminala

Tužitelji iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije i Srbije danas su se sastali u Zagrebu kako bi unaprijedili saradnju u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Konferenciju je organizirao projekt “Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije: Jačanje tužilačke mreže“, koji finansira Evropska Unija. Delegirani tužitelji iz država-članica EU, koji blisko sarađuju sa nacionalnim tužiteljima na Zapadnom Balkanu, predstavnici EUROJUST-a i Evropske Komisije su se svi složili o važnosti međunarodne saradnju u borbi protiv kriminalnih organizacija.

Projekt implementiraju Center for International Legal Cooperation (CILC) i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), a podršku pruža njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

“Mi nemamo nemoguću misiju“, rekao je viši voditelj projekta Henk Marquart Scholtz. “Naša misija je moguća! Saradnja između tužilačkih službi u regionu se kontinuirano poboljšava.

Predstavnik Hrvatske u EUROJUST-u, Josip Čule, predstavio je historiju saradnje između tužilaštava u regionu. Dok za vrijeme rata 1992-1995 nije bilo saradnje između tužitelja u regionu, „kriminalci nikad nisu prestali sarađivati“, rekao je Čule.

Nakon sastanka među tužiteljima 24. novembra 2004., započeli su dobri radni odnosi na Zapadnom Balkanu. Danas se u okviru istraga i postupaka optužbe u vezi sa organiziranim kriminalom obrađuju stotine prekograničnih zahtjeva iz jedne zemlje prema drugoj. Konačno je iznikla mreža prijateljskih odnosa punih povjerenja. Vođenje prekograničnih krivičnih predmeta je postalo mnogo efikasnije.

Hrvatska je najavila da će biti zemlja-domaćin novog komunikacijskog sistema visokog stepena sigurnosti ekskluzuvno namijenjenog javnim tužiteljima u regionu, koji će im omogućiti razmjenu osjetljivih podataka o krivičnim predmetima. Ovaj novi informacijski kanal će rezultirati efektivnijim procesiranjem informacija, što će dovesti i do povećanog broja osuđujućih presuda.

eKapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close