BiHPrivreda

EBRD: Privatni sektor ključ za jači Zapadni Balkan

Zvaničnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) su poručili jučer da su fokusirani na potrebu uključivanja privatnih finansijskih resursa kako bi se zadovoljile investicione potrebe regiona Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju EBRD-a.

“Pružanje pomoći tim preduzećima i građanima kako bi izašli na druga tržišta izvan svojih granica ključni je izazov za sve nas”, izjavio je potpredsjednik EBRD-a Alen Piljo u pozdravnoj riječi na poslovnom forumu o Zapadnom Balkanu, koji je dio samita lidera zapadnog Balkana i EU u Parizu.

Potpredsjednik EBRD-a je ukazao na veliki značaj investicija u području zapadnog Balkana, regionu koji posjeduje povoljan poreski režim i perspektive za integraciju sa EU, dodajući da bi nedostatak finansijskih sredstava u tom regionu mogao biti nadomješten kroz uključivanje privatnog sektora i osnaživanje privatizacione agende.

“Postoje neiskorišćene mogućnosti za restrukturiranje i privatizaciju atraktivnih aktiva, a EBRD je tu da pomogne vladama i investitorima u obezbjeđivanju pravednog i uspješnog procesa”, kazao je Piljo.

Komentarišući prilike u saobraćajnoj infrastrukturi u regionu, izvršni direktor za infrastrukturu EBRD-a Tomas Majer je istakao značaj regionalne povezanosti, odnosno povezivanja zemalja zapadnog Balkana sa tržištima EU i bolje povezanosti unutar regiona.

Oba ova faktora su, kako je naveo, od ključnog značaja za olakšavanje aktivnosti privatnog sektora, uključujući agrobiznis koji se oslanja na dobru saobraćajnu infrastrukturu za dostavu robe lokalnim, regionalnim i tržištima EU.

EBRD je do danas infrastrukturnom sektoru odobrila sredstva za preko 70 projekata vrijednih 2,5 milijardi eura, u tjesnoj saradnji sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama i Evropskom unijom.

Direktorka EBRD-a za sektor energetike Nandita Paršad rekla je da je banka već investirala 1,1 milijardu eura u sektor energetike u ukupno 34 projekta, i da je nedavno obezbijedila finansijsku pomoć za reformu tog sektora u Albaniji kroz investiciju vrijednu 218 miliona eura za najveću elektroenergetsku kompaniju u toj zemlji.

Regionalna integracija je, kako se dodaje u saopštenju, odigrala ključnu ulogu u investicijama EBRD-a u ovom regionu, koji je samo u 2015. godini dobio sredstva ove banke u vrijednosti od preko 1,3 milijarde eura.

Od početka ove godine do sada, u zemljama zapadnog Balkana i Hrvatskoj, EBRD je potpisala ugovore za finansiranje preko 25 projekata, u vrijednosti od preko 600 miliona dolara, precizira se u saopštenju.

Akta.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close