BiHPrivreda

Šta za domaće tržište znači ujednačavanje carinskih tarifa u RS i FBiH?

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske, Predrag Gluhaković i ministar trgovine Federacije BiH, Zlatan Vujanović, smatraju da je potrebno ujednačiti tretman na carinskim prelazima u Srpskoj i Federaciji BiH.

Resorna ministarstva radiće na usklađivanju svih zakona sa zakonima Evropske unije o uvozu i izvozu robe.
Zbog neusaglašenosti propisa BiH s propisima Evropske unije najviše trpe domaći proizvođači. Resorna ministarstva u RS i FBiH rade sa Svjetskom bankom na projektu ujednačavanja propisa koji se tiču uvoza i izvoza robe.
– Domaći proizvođači koji izvoze imaju velike probleme kad ulaze u EU zbog neusaglašenosti pravilnika kako u Republici Srpskoj tako i EU. Naša je želja da to na nivou BiH riješimo – rekao je Gluhaković.

Radiće se na tome da graničnim prelazi u BiH budu što kvalitetniji i liberalniji kako bi protok robe bio što brži, isktakao je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović
– Samim tim to znači što više da promovišemo naše kontrolne kuće da bi bile konkurentne, da naši granični prelazi budu ti koji će biti što kvalitetniji što liberalniji – rekao je Vujanović.
Ministar Gluhaković razgovarao je i s ministarkom ekoligije i turizma Federacije BiH Editom Đapo o izmjenama zakona kako bi se omogućilo bolje turističko povezivanje. Istakao je da će od septembra biti formirani timovi koji će raditi na poboljšanju propisa i turizma.
– Kada dođu turiste ne interesuju granice između regija, kantona, entiteta… Treba im omogućiti da obiđu sve – rekla je Đapo.
Dogovoreno je da resori za turizam zajedno nastupe na prestižnim turističkim sajmovima u Evropi.

RTRS

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close