Kultura

Dževadu Karahasanu dodijeljena nagrada “25. novembar”

Na svečanosti u Sarajevu večeras je Dževadu Karahasanu uručena nagrada “25. novembar“ za životno djelo iz oblasti književnosti. Priznanje mu je dodijelila Amina Šećerović-Kašli, zamjenica glavnog urednika “Stava”, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanost je prigodnim govorom otvorio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, u kojem je naglasio da su umijeće zajedničkog življenja i umijeće pripovijedanja utkani u srž postojanja BiH.

“Da je tolerancija stvarni postament državnosti BiH potvrđeno je u posljednjoj agresiji na našu zemlju, koja je tada ponovo odbranjena na temeljima antifašizma, jednakosti i zajedništva. I velike civilizacije istoka i zapada poštovale su i prihvatale toleranciju i suživot naših naroda uviđajući da je to fundament koji pokreće zemlju i drži njene narode u prirodnom zajedništvu“, rekao je, između ostalog, Izetbegović, te čestitao Karahasanu na dobijenoj nagradi i “Stavu” na utemeljenju nagrade “25. novembar“.Karahasan je u izjavi za Anadolu Agency (AA) istakao da je izuzetno sretan, jer je dobitnik nagrade “25. novembar“ za životno djelo iz oblasti književnosti.

Priznanje, koje je utemeljio sedmični časopis “Stav“, Karahasanu je dodijelio stručni žiri, kojim je predsjedavao Sanjin Kodrić, a u kojem su se nalazili još: Almir Bašović, Dijana Hadžizukić, Fahrudin Rizvanbegović, Sead Šemsović, Filip Mursel Begović, glavni urednik “Stava“.

Karahasan je rođen 1957. godine u Duvnu, današnjem Tomislavgradu. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a zatim je nastavio školovanje u Sarajevu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu. Doktorski rad odbranio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

(Faktor.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close