Kultura

Cristiane Amanpour: Da sam izjednačavala žrtvu i agresora postala bih saučesnik genocida u Bosni

Svjetski poznata novinarka Christiane Amanpour na Međunarodnoj dodjeli nagrada za slobodu štampe dobila je nagradu za životno djelo. U intervjuu za MarieClaire.com otkrila je gdje je i kada otkrila prave postulate novinarskog posla. Bilo je to u Bosni, 90-tih godina.

Cristiane je postala poznata prilikom izvještavanja iz ratne Bosne i Hercegovine 90-tih godina kada je izvještavala o svemu onome o čemu njene kolege nisu smjele ili htjele govoriti. Upravo je zbog govorenja istine, a ne neutralnosti postala cijenjena u novinarskim krugovima.

Dodjela nagrada za međunarodnu slobodu štampe održana je dan nakon što je izabrani predsjednik SAD-a Donald Trump održao sastanak sa novinarima. Cristiane nije razgovarala sa Trumpom, ali je podijelila svoje mišljenje sa magazinom MareClaire.com.

Dotakla se i drugih tema kao što je ratu u BiH, istinitog izvještavanja i svijetu u eri post-istine.

“Tokom pokrivanja ratova na Balkanu shvatila sam kako biti izbalansiran ne znači i sto što i biti istiniti. Da sam u Bosni izjednačavala žrtvu sa agresorom bila bih saučesnik, i to saučesnik genocida, jer je upravo to ono što se tamo dešavalo”, rekla je Amanpour.

Dodala je kako su novinari danas u teškoj poziciji te kako je uistinu veoma teško razdvojiti istinu i laž. Međutim, postoje činjenice koje se ne trebaju zanemarivati i trebalo bi razmišljati i djelovati na osnovu njih.

“Istina nije pristrasna. Danas vidimo veliku ekspanziju lažnih vijesti i sve se okrenulo naopako. Nalazimo se trenutno u sivoj zoni u kojoj se nikada ranije nismo nalazili. Društveni mediji su prelaki za pratiti, ali kada neko jedan ozbiljan medij nazove proizvođačem lažnih vijesti, onda to zbuni ljude”, dodaje novinarka.

Trumpa još uvijek nije upoznala niti intervjuisala te nije sigurna kakav je on u poređenju sa velikim svjetskim liderima sa kojima jeste razgovarala.

“Bilo bi lijepo sjesti s njim i porazgovarati o vanjskoj politici. Vrijeme je da iskaže svoje misli i namjere u vezi vanjske politike i nadam se da ću ja biti prva s kojom će to podijeliti”, dodaje ona.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close