Džeko sa Romom večeras traži pobjedu nad Bjelorusima

Edin Džeko večeras će sa svojom Romom pokušati izboriti plasman u nokaut-fazu Lige prvaka, a za to im je potrebna pobjeda nad Bate Borisovom.

Ukoliko u tome uspije, jedan od potencijalnih protivnika u osmini-finala bit će i Manchester City, koji je završio prvi u svojoj grupi, a jasno je da će tim iz Rima biti drugi.
Međutim, do tada, Roma mora slaviti pobjedu, a jedan od onih od kojeg se najviše očekuje je i Edin Džeko.

– Moramo pobijediti Bate i započeti novo poglavlje, kazao je Džeko u najavi meča protiv BATE Borisova, te dodao: “Ostvarivanje našeg cilja dat će nam dovoljno samopouzdanja da i u Seriji A ostvarimo svoje ciljeve.”

Golovi će doći

• Kako biste ocijenili svoje iskustvo u Romi do sada?

– Sezonu smo počeli vrlo dobro i sve je bilo u redu do unazad nekoliko posljednjih sedmica, kada su se stvari malo promijenile. Postoji još mnogo utakmica za odigrati, a mi smo još u igri na svim frontovima. Moramo dati 100 posto u svakoj utakmici, počevši od Bate Borisova, protiv kojeg nam je pobjeda jako bitna.

• Ne postižete pogotke u onolikoj mjeri u kojoj ste navikli. Da li je problem do načina na koji Roma igra?

– Ako ne dajem golove znači da ja radim nešto pogrešno, a ne ostatak ekipe. Znam da sam trebao bolje reagovati u nekim situacijima – u utakmici protiv Torina, na primjer. Imao sam šansu da ekipu odvedem na 2:0, čime bih osigurao pobjedu (Roma primila gol minutu poslije toga, op. a). Međutim, optimističan sam glede budućnosti i siguran sam da će moji golovi doći i da ću njima pomoći ekipi da se poboljša.

• Da li ikada mislite da vas tim ne koristi na najbolji način?

– Igrao sam u mnogo različitih formacija u drugim klubovima, tako da mogu igrati dobro i ovdje. Ako ste dobar napadač, onda morate postizati pogotke u bilo kojem sistemu igre. Da, mogao sam dati više pogodaka, ali ja ću krenuti najprije od sebe i biti kritičan prema sebi, a prihvatiću i kritiku drugih. Međutim, kao što sam rekao, uvjeren sam da je budućnost svijetlija.

• Kako onda objašnjavate teška vremena iza Rome?

– I u prošlosti sam imao faza u kojima nisam davao pogotke u nekoliko utakmica u nizu, ali to je nešto sa čime se suočavaju svi napadači i to nije nimalo lagana situacija. Naravno da bi bilo bolje da u svakoj utakmici dam pogodak, čime bih i ja dobio na samopouzdanju, ali ne želim trošiti vrijeme razmišljajući o tome. Želim raditi još više i truditi se da postignem golove u utakmicama koje dolaze.

• Neki kažu kako ste malo “potonuli” u posljednjim utakmicama. Da li ste izgubili povjerenje u svoje sposobnosti?

– Ne sviđa mi se kada moj tim gubi i zato možda izgledam kao da sam potonuo. Znam da je naša ekipa dovoljno dobra da pobjeđuje u svakoj utakmici i očito je da nisam sretan ni zbog sebe, ali ni zbog ekipe, jer znam da smo zaslužili mnogo više.

• Olimpico će vjerovatno biti poluprazan u utakmici protiv Bate Borisova. jeste li očekivali da će biti tako kada ste dolazili u Rim?

– Jasno je da, ako želimo osvojiti nešto, trebamo podršku navijača. Rezultati protiv Barcelone i Juventusa na domaćem terenu su pokazali koliko nam znači podrška. Tužnop je vidjeti prazan stadion, ali kao što sam rekao prije nekoliko sedmica – nadam se da ćemo našim igrama vratiti navijače, jer ih zaista trebamo.

Dug put

• Može li Roma osvojiti Scudetto?

– Ako ćemo igrati na način kao u prethodne dvije utakmice (poraz od Atalante i remi sa Torinom, op.a), onda ne možemo. Međutim, znam da smo bolji od toga, ali to moramo i dokazati u utakmicama koje dolaze. Pred nama je dug put, a niko nije osvojio Scudetto u decembru, već na kraju sezone. U svakoj narednoj utakmici moramo davati sve od sebe i pobjede će doći.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close