Država Katar će investirati u Bosnu i Hercegovinu

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sa delegacijom BiH 6. i 7. aprila boravi u zvaničnoj posjeti Državi Katar.

Danas se ministar Lagumdžija u Dohi sastao sa premijerom Države Katar šeikom Abdullahom Bin Nasserom Bin Khalifom Al Thanijem, kao i sa ministrom vanjskih poslova Države Katar Khalidom Bin Mohammedom Al Attiyahom sa kojim je potpisao Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o regulisanju zapošljavanja državljana BiH u Državi Katar, te održao predavanje na Diplomatskom institutu Ministarstva vanjskih poslova Države Katar.

Na sastanku dva ministra vanjskih poslova dogovoreno je formiranje konzorcija katarskih investitora za Bosnu i Hercegovinu.

Konzorcij bi bio sastavljen od više katarskih renomiranih kompanija radi investiranja kapitala u različite projekte usmjerene ka otvaranju novih radnih mjesta i to prvenstveno za mlade ljude.

Al Attiyah je prihvatio poziv Lagumdžije, te najavio dolazak u BiH u maju na čelu visoke državno-privredne delegacije kojom prilikom bi trebali biti konkretizirani pravci daljnje ekonomske saradnje.

To će biti prilika i da se na Sarajevo Business Forumu susretnu privrednici okupljeni oko konkretnih projekata.

Ovom prilikom je ministar Lagumdžija svojim sagovornicima predočio projekte, odnosno, moguće načine podrške Države Katar razvoju bosanskohercegovačke ekonomije formulisane od zajedničkog ekspertnog tima koji su formirali predsjedavajući Predsjedništva BiH i ministar vanjskih poslova BiH.

 Lagumdžija je izrazio posebno zadovoljstvo zbog danas potpisanog Sprazuma sa ministrom vanjskih poslova Države Katar Al Attiyahom o regulisanju zapošljavanja bh. državljana u Državi Katar.

Sporazum će omogućiti državljanima BiH da prvi put na legalan način, uz garancije obje države potpisnice pristupaju tržištu rada u Državi Katar, a što će, između ostalog omogućiti i učešće bh. građevinske operative na vrlo zahtjevnim projektima pripreme Katara za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

katarU razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Al Attiyahom, ministar Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog razmjene posjeta državnih delegacija dviju zemalja u posljednjih dvanaest mjeseci (dvije posjete delegacija BiH Kataru i nedavna posjeta delegacije Države Katar BiH) i ocijenio da navedeno predstavlja znak dobre volje i želje za jačanje međusobnih veza.

Istaknuo je da je BiH izuzetno zainteresirana za nastavak zajedničkih aktivnosti u pravcu intenziviranja ekonomske saradnje.

U tom smislu, Lagumdžija i Al Attiyah su potvrdili zajedničko opredjeljenje da se u narednom periodu trebaju dalje konkretizirati projekti na kojima se zajedno radilo u proteklom periodu, a prije svega oni koji su usmjereni ka podršci malim i srednjim poduzećima sa posebnim fokusom na zapošljavanje mladih ljudi.

Premijer Al Thani je u razgovoru sa ministrom Lagumdžijom izrazio zadovoljstvo intenziviranjem političke i ekonomske saradnje između dvije države, te naglasio izuzetan interes i podršku za nastavak aktivnosti na unapređenju bilateralnih odnosa naše zemlje sa Katarom.

Tokom razgovora Lagumdžija je posebno ukazao na značaj jačanja ekonomskih i trgovinskih veza BiH i Katara, te prezentirao za katarske investitore spremne projekte.

Naglasio je da je region jugoistočne Evrope atraktivan za strane investitore i da je evidentno sve veće prisustvo investitora iz zemalja Zaljeva u regionu.

S tim u vezi ukazao je na mogućnost i želju BiH da postane regionalno poslovno središte za kompanije iz Katara, preko kojeg bi katarski privrednici, između ostalog, zahvaljujući CEFTA-i, čiji je BiH član, imali pristup tržištu od gotovo 30 miliona potrošača.

Poziv investitorima iz Katara i drugih zaljevskih zemalja da ulažu u BiH ministar Lagumdžija je uputio i tokom predavanja na Diplomatskom institutu Ministarstva vanjskih poslova Države Katar u Dohi gdje je govorio o konceptu „zajedničkog društva“ (shared society) i njegovim uzročno – posljedičnim vezama sa ekonomskim rastom, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

FENA
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close