Kozarić: Danas smo u budžet uplatili 18 miliona KM, a od 2004. čak 380 miliona KM!

Na današnjoj konferenciji za novinare Centralne banke BiH, guverner Kemal Kozarić kazao je kako je BiH u 2014. godini imala rast bruto društvenog proizvoda od 2,4 posto, ali da je to još uvijek nedovoljno da bi građani mogli osjetiti neki boljitak, piše bh. novinska agencija Patria.

– Iako godina nije počela onako kako smo očekivali, vjerujemo kako možemo opravdati ovu stopu zbog nastavka izvoza električne energije, ali i napretka koji se ostvaruje kada je u pitanju prozvodnja hrane, izvoz drveta i drvnih prerađevina, kao i zbog nastavka izgradnje koridora 5C – rekao je Kozarić.

Guverner je također dodao i to da izborna godina može biti poticaj svima onima koji donose odluke u ovoj zemlji da u 2014. godni ulože napore kako bi godinu učinilo boljom.

Predstavljajući izvještaj o radu Centralne banke BiH za 2013. godnu, Kozarić je rekao kako je banka u budžet BiH danas uplatila oko 18 miliona KM, ili 60 posto od ukupnog profita banke za prošlu godinu koji je iznosio oko 30 miliona maraka. Kozarić je kazao kako je time premašen planirani profit banke.

– Od 2004. do 2014. godine Centralna banka BiH je ostvarila profit od oko 728 miliona KM, i od toga u budžet BiH uplatila oko 380 miliona KM. Iako nismo profitna organizacija, jer je naš prvi zadatak monetarna i finansijska stabinost, ipak smo uspijeli u ovako teškim uslovima napraviti rezultat koji je vrijedan pažnje – objasnio je Kozarić, javlja Patria. Sve to, iako od 2010. godine nije bilo nikakvog novog zapošljavanja, a troškovi poslovanja CBBiH su i znatno smanjeni.

Na upit novinara kakve bi posljedice po BiH moglo imati prekidanje aranžmana sa MMF-om Kozarić je kazao kako je prije nekoliko dana imao direktne razgovore sa predstavnicima MMF-a.

– Aranžman između BiH i MMF-a nije prekinut. Vrata su još uvijek odškrinuta. I koliko mi je poznato, neke referme su već ostvarene. Nova sjednica Izvršnog odbora MMF-a trebala bi biti 25. aprila. Međutim, ukoliko samo jedan od entiteta ne prihvati reforme, aranžman će biti prekinut – rekao je Kozarić.

Govoreći od problemima između pojednih banka i klijenata u BiH, Kozarić je kazao kako nekvalitetni krediti u BiH iznose čak 15,1 posto, što je daleko više od prosjeka u regionu. No, njegova jedina poruka bila bi da građani dobro pogledaju ugovore prije nego ih potpišu.

Na današnjoj konferenciji prezentirana je i nova internet stranica Centralne banke BiH koja će pomoći ekonomistima i analitičarima kada je u pitanju makroekonomija.

NAP

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close