BiHPrivreda

Država će uzimati porez i na poklone iz inostranstva

Građani koji kupuju robu preko interneta, a koja prelazi vrijednost od 50 KM, trebaju državi platiti poreze. Vijest je izazvala veliko nezadovoljstvo kod građana.

Iz BH pošta su istakli da su nakon opravdanog nezadovoljstva građana inicirali sastanak sa UIO gdje je dogovoreno da uprava po hitnom postupku, a najkasnije za 10 dana aktivira softver koji će odvajati komercijalne robe od paketa koje naručuju građani.
Na taj način biće pojednostavljen način carinjenja, koji će biti znatno povoljniji za građane, bez angažovanja posrednika, odnosno špeditera, a cijeli postupak će i dalje pokretati nadležni poštanski operateri.
Zanimljivo je da ovom sastanku nisu prisustvovali predstavnici Pošta RS. Istakli su da oni rade kao i do sada, dok ne dobiju zvanično obavještenje od Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“Činjenica je da ukoliko kupujete lično robu i lično je prenosite preko granice, niste dužni platiti carinu na kupljenu robu u iznosu do 200 KM, dok prilikom online naručivanja robe, sve što ima vrijednost iznad 50 maraka podliježe plaćanju carine. Iznos u zemljama EU do kojeg roba ne podliježe carinskim dažbinama iznosi 150 eura. Nije logično da ukoliko građani naruče robu u vrijednosti od npr. 51 KM, plate carinske i špediterske dadžbine čiji je iznos veći od plaćene robe”, objašnjava Željka Koljančić, portparolka Pošta RS.

Pravila odavno postoje, kažu iz UIO, ali se nisu primjenjivala. Sada se primjenjuju zbog velikog broja online narudžbi. No, država će uzimati porez od sada i na poklone.

“Ukoliko naši građani u BiH, primaju određene pakete od svoje rodbine iz inostransta i ukoliko su ti paketi neznatne vrijednosti do 50 KM to je oslobođeno uvoznih dažbina. Ukoliko su takvi paketi veće određene vrijednosti tu postoji mogućnost da se carine putem poštansko-carinske deklaracije po carinskoj stopi od 10 posto i PDV-u od 17 posto”, otkrio je Ratko Kovačević, UIO, prenosi N1.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close