PolitikaSvijet

Dunović: Federacija BiH danas, više nego ikada, suočava se sa brojnim izazovima

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović na poziv Svjetske mirovne konferencije (Universal Peace Federation) prisustvuje godišnjem samitu u Seulu (Koreja) koji se održava od 1. do 5. februara. 

Tokom samita u Parlamentu Koreje održana je konferencija pod nazivom “International lidership conference“, na kojoj se potpredsjednik Dunović obratio svim učesnicima govoreći o izazovima sa kojim se Bosna i Hercegovina i Federacija BiH suočavaju u poslijeratnom periodu, a s posebnim osvrtom na unapređenje mira, sigurnosti i ljudskih prava.

– Svaki čovjek treba i mora da živi u savremenom, prosperitetnom i slobodnom društvu u kojem može da iskaže svoje vrijednosti i svoja dostignuća. Društvo jednakih šansi, liberalnog tržišnog potencijala, spolne i rasne jednakopravnosti krase samo napredne civilizacije. Bosna i Hercegovina, i entitet kojeg sam potpredsjednik, a koji nosi naziv Federacija BiH danas, više nego ikada, suočava se sa brojnim izazovima. Rat koji je bio razarajući i odnio mnoge nevine živote ostavio je trajne posljedice među ljudima. Te traume su doboke i teške, te još uvijek pronalazimo način kako zaliječiti te rane i okrenuti se ekonomskom razvoju i prosperitetu – kazao je Dunović.

Kao postratno društvo, kako je dodao, suočili smo se sa ozbiljnim sistemskim oblicima korupcije i kriminala.

– Istinski sam uvjeren da Federacija BiH, a i cijela država, ima snagu i način da u budućnosti usvoji i provodi vrijednosti demokratskih i sistemski uređenih država. Imamo kompleksan Ustav, koji je rezultat zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a koji je za cilj imao prekinuti rat i donijeti mir u našoj zemlji. Zahvalan sam da današnje generacije odrastaju daleko od stradanja i trauma s kojima se morala suočavati moja generacija. Kao političar imam obavezu svakodnevno raditi za sve građane, pomoći da se kompleksni sistemski problemi prevaziđu i u potpunosti otklone – naveo je Dunović.

Istakao je da je BiH u srcu Evrope, te da je njeno mjesto uvijek bilo i ostaće duboko i istinski vezano za evropske civilizacijske vrijednosti.

– Vjerujem, i svakodnevno radim na tome, da život građana Federacije BiH učinim boljim. Obaveza moja i svih političara je da služe svojoj zemlji, a to znači da stopa zapošljavanja mladih mora biti na zavidnom nivou, da koruptivne radnje nesavjesnih grupa i pojedinaca moraju biti spriječene i kažnjene. Rad na ekonomskoj stabilnosti istinski je način patriotskog odnosa prema svojoj zemlji. Dobri odnosi s drugim državama i čuvanje mira moraju biti imperativ moga, i djelovanja svih političara, kako u Federaciji, tako i u cijeloj zemlji – kazao je Dunović.

U svom obraćanju dodao je da u Bosni i Hercegovini žive ljudi različitih religijskih, nacionalnih i kulturoloških uvjerenja. Naglasio je da se upravo u toj različitosti krije svo bogatstvo i ljepota Bosne i Hercegovine i ta različitost ne treba da nas razdvaja, nego da je slavimo i veličamo.

– Prirodni, kulturni i intelektualni potencijali Federacije BiH i cijele naše države su ogromni, te samo investiranjem u te vrijednosti možemo ići naprijed prema Evropskoj uniji. Imamo snagu i način da dokažemo da pripadamo demokratskim društvima, da želimo biti dio velike evropske porodice i da je to jedino ispravno opredjeljenje. Siguran sam da i Svjetska mirovna konferencija, kao organizacija od izuzetnog značaja u demokratizaciji i napretku zemalja širom svijeta, može i hoće pomoći BiH na tom putu – istakao je Dunović u svom obraćanju učesnicima konferencije u Seulu, javlja Fena.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close