BiHPrivreda

Drvoprerađivači nezadovoljni raspodjelom drvnih sortimenata

Načelnici pet opština zapadnog dijela Republike Srpske uputili su pismo zvaničnicima Srpske zbog nezadovoljstva raspodjelom drvnih sortimenata koji se eksploatišu na području ovih lokalnih zajednica.

Nakon sastanka načelnika opština Petrovac, Kupres, Istočni Drvar, Mrkonjić Grad i Ribnik pismo je upućeno predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, predsjedniku Vlade Srpske Željki Cvijanović, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevi Mirjaniću i direktoru “Šuma Republike Srpske” Risti Mariću.

Drvoprerađivači nisu zadovoljni ugovorenim količinama šumskih drvnih sortimenata sa “Šumama Srpske”, ni prema količinama, ni prema vrstama drveta i sortimenata.

Načelnici opština izrazili su nezadovoljstvo i odlukom o utvrđivanju kriterijuma i načina raspodjele drvnih sortimenata koju je usvojilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske jer su u nezavidan položaj stavljena preduzeća za preradu drveta ovog kraja.

“Ovo nezadovoljstvo se prvenstveno ogleda u načinu bodovanja jer se favorizuju velika preduzeća, broj zaposlenih, a ne može se dobiti tačan podatak da li ta preduzeća ostvaruju izvoz iz drvoprerade ili iz drugih djelatnosti”, istaknuto je na sastanku.

Zbog ovakvih postupanja, prijeti smanjenje broja zaposlenih kod domaćih prerađivača drveta, a dovodi se u pitanje i njihovo dalje postojanje.

Analizirajući sve probleme koje imaju sa raspodjelom oblovine na području ovih opština, načelnici su izrazili veliku zabrinutost za dalji rad, zapošljavanje i opstanak naroda na ovim prostorima, te stoga traže hitan sastanak sa Mirjanićem i Marićem da bi ovi problemi bili riješeni.

Srna

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close