Dr. Slavo Kukić: Nezaposlenost na margini naučnog interesa

Socijalno raslojavanje, nezaposlenost i siromaštvo su tri najveća  problema savremenog bosanskohercegovačkog društva, upozorio je dr. Slavo Kukić, profesor sociologije i publicista tokom pristupnog predavanja na Akademiji nauka i umjetnosti BiH čiji je dopisni član od prošle godine.

Uz to je konstatovao  da su ova i druga neistražena pitanja u sferi “bijelih mrlji” jer o njima nema nikakvih znanstvenih empirijskih podataka, ili ih ima vrlo malo.

“Izdvajanje uskog sloja društvenih bogataša na jednoj, te mase obespravljenih i bez elementarnih pretpostavki za egzistenciju na drugoj strani mora proizvoditi socijalne napetosti, frustracije i netrpeljivost. Uz to sve beznačajniji je srednji društveni sloj, a ta činjenica nameće potrebu razmišljanja koliko se na bh. iskustvu mogu potvrđivati teze o socijalnoj bipolarizaciji kao trendu društvenog razvoja kojeg je permanentno planetarno, teško zaobići i u budućnosti”, kazao je u vezi sa socijalnim raslojavanjem

Govoreći o nezaposlenosti apelovao je na sociologe da se time bave detalnije i u kontinuitetu.

“Nezaposlenost u BiH je krajem 2013. godine na razini od 45 posto – prema sindikalnim pravcima čak i veća. Usporedi li se ta nezaposlenost s drugima u Evropi sudovi su još pesimističniji – gotovo dvostruko je veća od one u Španjolskoj – državi s najvećom stopom nezaposlenosti u EU (24 posto), više nego dvostruko veća od nezaposlenosti u Grčkoj (22 posto) itd. Podjednako pa i više od toga, upozorava podatak da stopa nezaposlenosti mladih na koncu 2013. godine iznosi čak 63,1 posto ukupne radno-aktivne mlade populacije. No ovaj fenomen se u bh. sociologiji zadnjih desetak godina dotiče samo sporadično”, konstatovao je u nastavku.

U izravnoj vezi s nezaposlenošću su i pitanja siromaštva i socijalne izdržljivosti. I njih se kao i nezaposlenost samo dotiče u kontekstu drugih istreaživanja ili propitivanja javnog mnijenja koja pod lupom i krajnje ograničeno, imaju veći dio društvenih problema istodobno.

“O sustavnom pristupu se međutim teško može i govoriti”, smatra dr.  Slavo Kukić.

Uočio je da su se sociolozi prethodnih petnaest godina nedovoljno posvetili depopulaciji kao ozbiljnom društvenom problemu. A da on postoji upozorava i najnopviji popis stanovništva. Iako se još uvijek ne raspolaže sređenim statističkim pokazateljima, objavljeni podaci upozoravaju – broj stanovnika je, naime, na razini od cca 3,8 milion. Tu brojku treba uzeti s ozbiljnom rezervom-. No ako je i temeljem nje procjenjivati, depopulacija je jedan od ozbiljnih trendovca zadnjih dvadeset godina.

Kukić je predavanje zaključio zahtjevom za što hitnijom uspostavom jedinstvene baze podataka pri Akademiji nauka i umjetnosti, ili društvu sociologa BiH koje bi tek trebalo utemeljiti.

H.ARIFAGIĆ
indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close