Dr. Mustafa ef. Cerić: Bošnjaci se moraju suočiti sa svojim nedostacima

“Danas želimo da nas cijeli svijet čuje. Mi Bošnjaci smo nacija koja ima obavezu na samopoštovanje i poštovanje drugih nacija koje su predane univerzalnim vrijednostima slobode, bratstva i jednakosti”, poručio je danas u Sarajevu novoizabrani predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK), donedavni reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Mustafa ef. Cerić

(Fena)

On je u govoru učesnicima kongresa, nakon što je imenovan na ovu funkciju, naglasio da se još uvijek šire neistine da Bošnjaci nisu nacija te da je Bosna ničija zemlja. Kazao  je da oni zaboravljaju da je u BiH uvijek bilo i da će zauvijek biti onih koji u srcu nose sve bosanske nacionalne i kulturne vrijednosti.

“Naučili su Bošnjaci da sva pomoć svijeta nije bila dovoljna da ih spasi od genocida, ali je snaga duha patriota dovoljna da ih spasi od uništenja”, kazao je.

Cerić ističe da Bošnjaci  moraju imati zajednički cilj – zaštitu i odbranu od genocida. Tada sve razlike među njima nestaju i zato se svi Bošnjaci svijeta moraju probuditi, kazao  je.

“Bošnjaci se moraju suočiti sa svojim nedostacima, prvenstveno nedostatkom kulturnog i nacionalnog samopoštovanja, te iskoristiti svoje prednosti. Bošnjaci se također moraju osloboditi nedostatka državotvorne svijesti, zajedničkog nacionalnog cilja, međusobne komunikacije, te indiferentnosti. Oni trebaju biti svjesni vlastitog postojanja kao nacije i biti ponosni na svoje pretke”, naglasio je Cerić.

Mišljenja je  da Bošnjaci moraju shvatiti da nema Bosne bez Bošnjaka, a ni Bošnjaka bez Bosne. Poručio je da Bosna pripada onima koji su joj lojalni i bezrezervno predani.

“Ovo je naša zemlja. Mi smo Bošnjaci, govorimo naš jezik i ne bojimo se nikoga osim Boga. Ovdje je dobrodošao svako ko voli Bosnu, onaj ko je mrzi nije dobrodošao”, zaključio je predsjednik SBK-a Mustafa ef. Cerić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close