Dom naroda PSBiH po hitnom postupku usvojio Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbore u gradu Mostaru, a koji su predložili članovi Kluba hrvatskog naroda.

Za predloženi zakon je glasalo sedam delegata, četiri delegata su bili protiv i jedan suzdržan. Iz Federacije su četiri delegata bila „za“, a četiri protiv, a iz RS-a tri delegata „za“ i jedan suzdržan.

Tokom diskusije o predloženom zakonu, delegatkinja Borjana Krišto je kazala da su prijedlozi njihovih rješenja bili takvi da su ovim prijedlogom izmjena Izbornog zakona stavili izvan snage one odredbe koje je Ustavni sud BiH utvrdio kao neustavne.

– Također smo utvrdili da sastav Gradskog vijeća čini 35 vijećnika, da se biraju iz jedne izborne jedinice i utvrdili smo minimalnu kvotu da iz svakog konstitutivnog naroda mora biti zastupljena najmanje četiri vijećnika i zastupljenost ostalih građana, odnosno nacionalnih manjina je po jedan zastupnik u Gradskom vijeću – kazala je Krišto.

Delegat Martin Raguž je tokom diskusije kazao da svi skupa imaju ogromnu odgovornost da provedu odluke Ustavnog suda BiH unutar Parlamentarne skupštine BiH i „da grad Mostar, već više od četiri godine od kad je donesena odluka Ustavnog suda ne bude taoc naše nesposobnosti da nađemo kompromis i dogovor za taj grad.“

– Tu cijenu plaćaju svi građani Mostara i grad Mostar. Bojim se da svi skupa nismo svjesni odgovornosti koju imamo – kazao je Raguž.

Mislim, dodao je on, da je dovoljno elemenata postavljeno u ovom zakonskom rješenju da može riješiti ovu situaciju u gradu Mostaru.

Delegat Halid Genjac je kazao da ovaj prijedlog, na žalost, ujednačava u doslovnom smislu vrijednost glasa, ukida izborna područja i ne isključuje mogućnost dominacije, mogućnost majorizacije i posebno, čak mijenja i neke odredbe aktuelnog Statuta Grada Mostara.

– Promijeniti Izborni zakon na način da on bude suprotan aktuelnom Statutu, to stvara probleme. Promijeniti Izborni zakon u Mostaru na način da je on čak i suprotstavljen postojećem Ustavu Federacije BiH također stvara probleme – kazao je Genjac.

Dodao je da ono što je traženo od Ustavnog suda „daleko je prevaziđeno ovim prijedlogom Izbornog zakona“.

– Ono što je traženo od Ustavnog suda treba riješiti, ali to se može riješiti isključivo dogovorom i kompromisom između političkih subjekata, prije svega u Mostaru, ljudi koji tamo žive – kazao je Genjac.

Delegat Mehmed Bradarić je kazao da će biti protiv predloženog zakona.

Po njegovim riječima, glavnu odgovornost za tešku političku, a sigurno i za tešku ekonomsku, socijalnu i društvenu situaciju u Mostaru, „snose SDA i HDZ zato što od rata pa sve do danas imaju apsolutnu većinu u Gradskom vijeću“.

(Fena/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close