Ostali sportoviSport

Đoković pomeo Murraya za šestu titulu na Australian Openu

Između prvog i drugog tenisera svijeta ima nekoliko praznih mjesta. Novak Đoković je deklasirao Andyja Murraya u finalu Australian Opena i savladavši ga rezultatom 3:0 u setovima (6:1, 7:5, 7:6 /7:3/) čime je osvojio svoju šestu titulu na ovom Grand Slamu. I sada u finalima Australian Opena ima učinak “šest od šest”.

Piše: O. T./Klix.ba

Đoković je tako izjednačio rekord Roya Emersona koji je također osvojio šest titula Grand Slam turnira u Melbournu. Ovo mu je 11. titula na Grand Slam turnirima i četvrta pobjeda nad Murrayem u finalima Australian Opena.

Murray, na drugoj strani, upisao je svoj peti poraz u pet finala Australian Opena, a po tome nije lijepo ostati upamćen iako ni takav učinak nije lagano ostvariti. Današnji okršaj u Melbournu bio je šesti za Đokovića i Murraya u finalima Grand Slam turnira. Teniser iz Srbije je skupio četiri pobjede, Britanac dvije. Ukupno, ovo je čak 22. pobjeda Đokovića u 31 meču protiv Murraya. Dominacija.

Ali, nije to samo dominacija protiv Murraya. Ovo je dominacija u svjetskom tenisu. Najboljem teniseru svijeta ovo je bilo peto uzastopno finale Grand Slam turnira i četvrta pobjeda, a ukupno 17. finale na 17 posljednjih turnira u kojima je uzeo učešće. I 13. pobjeda.

Povezati 17 finala na 17 vezanih turnira, od 1968. godine do danas, uspio je još Roger Federer tokom 2005. i 2006. godine, a ispred Federera i Đokovića ostao je samo Ivan Lendl koji je niz od 18. uzastopnih finala napravio tokom 1981. i 1982. godine. Uz to, znamo da je Đoković pobjedom nad Federerom u polufinalu nadjačao i velikog Švicarca u međusobnim dvobojima (23-22).

Identično kao protiv Federera, Đoković je odigrao i protiv Murraya u prvom setu. Rezultat je nekada dovoljan opis dešavanja na terenu, a bilo je 6:1 za Noleta. Murray ga je mučio samo u prvom i sedmom gameu. Ostalo je bila rutina.

Biti drugi teniser svijeta i finalista samo po sebi ne dozvoljava da lako padnete. Murray se probudio u drugom setu, vratio se i uspio set učiniti interesantnijim, ali ne i osvojiti ga. Đoković je napravio brejk za 4:3, ali je Murray odmah uzvratio. Kasnije je uslijedio novi brejk Đokovića za 6:5, a onda i osvojeni servis za 7:5 i 2:0 u setovima.

U svijetu tenisa teško je izgubiti meč kada imate 2:0 u setovima. Kada se zovete Novak Đoković, to se čini nemogućim. Samo jednom u 172 meča karijere u kojima je vodio 2:0 u setovima Đoković nije slavio. Takva statistika izvlačila je samo jedno pitanje – koliko minuta dijeli Đokovića od titule?

Odluka je pala u trećem setu koji je bio ujedno i najteži. Murray nije lako pao. Doduše, ta premisa stoji kada gledamo samo igre u setovima, ali kada pogledamo konačan rezultat od 3:0 u setovima, onda je jasno da je Đoković u ovom trenutku neprikosnoven na prvom jestu ATP rang-liste. Đoković je odmah na početku seta napravio brejk, a onda je Murray uzvratio kasnije za 3:3. Igralo se game za game i tako se stiglo do tie-brejka u kojem je Đoković bio bolji rezultatom 7:3.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close