Dok se čeka bitka za Bagdad parlament u svađi treba li proglasiti izvanredno stanje

Napad ISIL-a na Bagdad mogao bi početi već danas, barem ako je suditi prema zadnjim informacijama koje govore kako su njihovi borci već krenuli na glavni grad, a neslužbeni izvori prenose kako su zauzeli i vojni kompleks Mazraha koji se nalazi između Falluje i Bagdada, tj. na svega 25 km od Bagdada (u tom slučaju na putu do Bagdada sa zapadne strane nalazi se još samo predgrađe Al-Nasr u kojem je smješten zloglasni zatvor Abu Ghraib).

(advance.hr –E.G.)

No, unatoč ovoj situaciji u iračkom parlamentu nema koncenzusa – podsjetimo, premijer Maliki je predložio proglašenje izvanrednog stanja u zemlji, što bi njemu dalo dodatne ovlasti, no, sunitski i kurdski zastupnici bojkotirali su sjednicu ističući kako odbijaju Malikiju dati takve ovlasti. Drugim riječima, izgleda kako u rasulu nije samo iračka vojska, već i država (što zapravo ide jedno uz drugo).

Izgleda kako su jedina konkretna vojna snaga koja se može u ovom trenutku oduprijeti ISIL-ovim ekstremistima, kurdske oružane jedinice, tzv. “Peshmerga” (na kurdskom jeziku: Oni koji se suočavaju sa smrću). Prema zadnjim informacijama, kurdski borci preuzeli su kontrolu nad gradom Kirkuk koji je pao jučer u ruke ISIL-a nakon što se iračka vojska, baš kao i u Mosulu, razbježala.
Gradovi i teritorij koji se nalazi pod kontrolom ISIL-aIračka državna televizija tvrdi kako je na snazi propaganda te kako su iračke oružane snage vratile kontrolu nad Tikritom i kako su se specijalne jedinice iskrcale u Mosulu gdje trenutačno traju sukobi s ISIL-om. No, koliko je ovo zapravo “kontra-propaganda”, teško je reći. Činjenica jest kako je velik dio teritorija izgubljen u svega 48 sati te za sada nema konkretnih, provjerenih, informacija o nekoj većoj iračkoj kontra-ofenzivi.

Informacije govore kako brojni Iračani u Bagdadu i drugdje stupaju u redove oružanih snaga te su spremni suprotstaviti se ISIL-u. Ova činjenica još jednom potvrđuje kako je u ovoj situaciji najviše zakazala Vlada koja je dopustila da joj se desi ovakva munjevita ofenziva Al-Qaede. Maliki ističe kako se desila “zavjera”, tj. sugerira kako su pojedini korumpirani kadrovi vojske namjerno pustili gradove da padnu. To je itekako moguće, no pitanje je da li je sada više uopće izvediv povratak?
Irački civili u južnom većinski šijitskom gradu Najaf prijavljuju se u dobrovoljne redove oružanih snaga s ciljem borbe protiv ISIL-aGlasnogovornik ISIL-a, Abu Mohammed al-Adnani, objavio je audio poruku u kojoj poziva sve ISIL-ove borce da krenu već danas na Bagdad. U istoj poruci izaziva Malikija te ističe: “Što si učinio svome narodu, budalo jedna. Imao si povijesnu priliku da tvoj narod kontrolira Irak, a sada će te Šijiti zauvijek proklinjati”. Pod “tvoj narod” Adnani očito misli na Šijite.
Na internetu su se počele pojavljivati fotografije navodnih masovnih likvidacija civila i zarobljenih vojnika od strane ISIL-a u Mosulu i drugdjeAdnani također ističe kako će ISIL zauzeti i južne šijitske gradove Karbalu i Najaf u kojima se nalaze dvije najsvetije šijitske lokacije. Neki će reći kako je ovo doslovno poziv na iransku intervenciju.

Unatoč ovim pompoznim najavama ISIL-a, teško je zamisliti da Bagdad može pasti poput Mosula, no, ako dođe do sloma Vlade, tj. države, sve je moguće. Pred Irakom su izuzetno neizvjesni dani i sati.

Vlasti u Bagdadu uporno pozivaju na međunarodnu vojnu pomoć, pa i na direktnu vojnu intervenciju, no za sada nema odaziva. Iz NATO-a su poručili kako “ne vide angažman u Iraku”, a i američka administracija izgleda nema nikakve volje za obračun protiv ISIL-a mada bi tehnički zračnim napadima mogli itekako pomoći Bagdadu u ovoj situaciji.

Pojedini Republikanci žestoko su zbog toga danas kritizirali Obamu ističući kako “spava” dok se u Iraku “stvara novi 9/11”.

Jedina zemlja koja je do sada ponudila pomoć Bagdadu je ona koja itekako zna što je ISIL-ov teror – Sirija. “Spremni smo na sve načine pomoći Bagdadu u borbi protiv terorizma. Radi se o našem zajedničkom neprijatelju. Strani terorizma u Iraku je isti onaj koji je uperen protiv sirijskog naroda”, stoji u izjavi sirijskog ministarstva vanjskih poslova. Također se ističe kako je ovaj terorizam prijetnja ne samo regiji, već i svijetu te se poziva na hitnu reakciju UN Vijeća Sigurnosti. “Mora se odmah poduzeti akcija i moraju se kazniti zemlje koje podupiru terorizam”, stoji u poruci iz Damaska.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close