Dogodilo se na današnji dan – 5. avgust

Događaji:
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Hrvatskoj

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti slavi se u Hrvatskoj kao spomen na pobjedu tokom rata u Hrvatskoj 5. augusta svake godine. Na taj datum 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani Knin u vojnoj operaciji Oluja.

1992. – Jedinice VRS pod komandom Bogoljuba Perovića vrše pokolj Bošnjaka u selu Kramer kod Rogatice

1994. – Pojačane borbe u sarajevskoj regiji. – VRS povukla 5 tenkova iz punkta pod nadzorom UNPROFOR-a i uključila ih u borbe oko Sarajeva. – Komandant UNPROFOR-a u BiH suprotstavio se upotrebi zračnih snaga NATO-a, ističući da obje strane krše dogovoreno primirje i zonu razdvajanja.

1995. – U rejonu Žirovica (Hrvatska) u operaciji gonjenja razbijenih srpskih snaga, poginuo Izet Nanić komandant 505. bužimske bigade Petog korpusa Armije RBiH. Izet Nanić rođen je u Varoškoj Rijeci kod Bužima. Do rata u BiH bio je aktivno vojno lice u JNA. Početkom aprila postavljen je za načelnika Štaba TO Bužima a formiranjem 105 Bužimske, kasnije 505 viteške bigade, 15 avgusta postavljen je na mjesto komandanta brigade. 1994 godine odlikovan je Zlatnim ljiljanom, a posthumno i Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Rođenja:

1813 – Ivar Aasen, norveški pisac

Umrli:

1889 – Fanny Lewald, njemačka književnica
1895 – Friedrich Engels, njemački političar i filozof
1940 – Frederick Albert Cook, američki istraživač i pisac
1962. – Legendarna američka filmska glumica, Merlin Monro, pronađena je mrtva u svojoj kući u Los Anđelesu. Poslije opsežne istrage, policija je utvrdila da je glumica izvršila samoubistvo, uzimanjem prekomjerene doze pilula za spavanje. U vezi sa tim, pojavile su se brojne teorije zavjere koje su samoubistvo dovodile u pitanje i implicirale da su u glumičinu smrt umješani Robert i Džon Kenedi, sa kojima je navodno imala ljubavnu aferu. Merlin Monro rođena je 1. juna 1926. kao Norma Džin Mortenson. Prvi put se udala sa 16 godina i ubrzo se razvela. Godine 1944. počela je da radi kao model, a krajem 1946. počela je snimanje prvog filma. Anonimna Norma Džin promjenila je ime u Merlin Monro. Najznačajnija njena ostvarenja su: “Neki to vole vruće”, “Nijagara”, “Kako se udati za milionera”, “Autobuska stanica”, “Princ i igračica”… Godine 1954. udala se za čuvenog bejzbol igrača Džoa di Madžija, ali ni ovaj brak se nije održao – razveli su se osam mjeseci kasnije. Godine 1956. udala se za pisca Artura Milera. Njen posljednji film, “The Misfits” (1961), režirao je Džon Hjuston, a scenario je napisao Artur Miler, od kojeg se razvela nedelju dana prije premijere filma.
2000 – Alec Guinness, britanski glumac

5. august (kolovoz) (5.8.) je 217. dan godine po gregorijanskom kalendaru (218. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 148 dana.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close