Visoko u 2012. zvanično posjetila četiri stranca!?

Iako je više nego očito da Visoko svake godine postaje sve zanimljivije turističko mjesto, da piramide Sunca i Mjeseca predstavljaju atrakciju, posebno stranim gostima, što je vidljivo i golim okom s obzirom na gužve u ovom gradiću, stvarni broj turista trenutno se ne prikazuje, pa država od silnih posjeta ima malo koristi.

Smještajni objekti

U Visoko, naime, od 2006., u svakom dijelu godine, dolaze brojni turisti da vide bosanske piramide, građevine koje se u drugim zemljama i kulturama nazivaju čudom. Ali, prema podacima Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona, od 2006. godine pa do danas jedva da je u ovom bh. grad boravilo 2.000 turista?!

Stručna saradnica Turističke zajednice ZDK Sanda Spahić kazala je za “Avaz” da je očito da su podaci netačni, jer im svi ugostiteljski objekti ne šalju izvještaje. Razlog za to vidi u činjenici da su ugostitelji dužni plaćati boravišnu taksu, ali da to ne rade te stoga i ne prijavljuju goste.

– Reći ću vam da je u 2012. godini broj evidentiranih turista samo 35, od toga domaćih 31 i strana četiri. Ukupan broj noćenja bio je samo 32 – kazala je Spahić.

Za razliku od prošlogodišnjih 35 posjeta, situacija je ove godine nešto bolja, ako je suditi prema zvaničnim podacima.

 

Strani gosti

 

– Za prvih šest mjeseci 2013. u Visokom je u smještajnim objektima evidentirano 311 posjeta, od toga 257 domaćih i 54 strana gosta – dodala je Spahić.

Da su ovi podaci, ustvari, potpuno netačni, kazuje i izjava radnice turističkog info-pulta u Visokom, koja je potvrdila da u prosjeku više od 300 ljudi dnevno zatraži savjet ili uzme brošuru s mapom grada.

Ono što posebno zabrinjava turističku zajednicu, barem kako se moglo čuti od njih, jeste činjenica da inspektori očito ne rade ništa, jer su oni dužni obilaziti objekte i tražiti dokaze o uplati boravišne takse.

U Međugorju porazno stanje

Iako i u Međugorje godišnje, prema nezvaničnim informacijama, dođe oko milion i po turista, prema zvaničnim podacima, pak, ostvareno je samo 18.600 noćenja, što je apsurdno.

U Turističkoj zajednici FBiH kazali su da su brojke koje dobiju, u sramotnom nesrazmjeru sa stvarnom slikom, a sve to je zbog izbjegavanja plaćanja poreza.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close