Prijedorski logoraši kampovanjem u Trnopolju obilježavaju godišnjicu zatvaranja logora

Trnopolje, jedan od tri zloglasna logora koji su funkcionisali od maja do novembra 1992. godine, u noći 5. na 6. august bit će pretvoren u veliki kamp u kojem će se ove godine sjetiti svih onih koji su stradali prije 21 godinu u okolini Prijedora na zapadu Bosne i Hercegovine, prenio je novinar agencije Anadolija.

Očekuje se dolazak aktivista iz cijelog regiona. Ovom prilikom u prostorima prijeratne škole koja je pretvorena u logor u maju 1992. godine, a danas je napuštena zgrada, bit će organizovani javni razgovori o kulturi sjećanja.

U okviru obilježavanja godišnjice, Udruženje Prijedorčanki Izvor uručit će Međunarodnu nagradu za borbu protiv poricanja genocida. Ova nagrada se dodjeljuje drugu godinu za redom, a prošle godine ju je dobio Ed Vulliamy, jedan od troje britanskih novinara koji su 5. augusta 1992. otkrili logore na području općine Prijedor.  Nakon što su snimke i slike napravljene u logorima objavili u međunarodnim medjima, tadašnje vlasti Republike Srpske odlučile su da ih rasformiraju. Dio logoraša je oslobođen, dio premješten u druge logore, a dio njih se do danas vode kao nestali.

U sklopu obilježavanja 21 godine od raspuštanja logora, u Trnopolju će biti održana i promocija knjige Gorana Šimića “Suđenja za ratne zločine u Bosni i Hercegovini”.

Zgrada koja je 1992. godine korištena kao logor danas je napuštena, a lokalne vlasti su ispred sagradile spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske. Vlasti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine do danas ne dozvoljavaju obilježavanje mjesta stradanja civila.

Kada su u maju ove godine bivši logoraši pokušali posjetiti Trnopolje i održati komemorativni skup, lokalne vlasti su ih spriječile.

Logor Trnopolje formiran je 26. maja 1992 godine nakon što su srpske vlasti, a prema odluci Kriznog štaba, zauzele Kozarac, te zarobile većinu stanovništva.

Srpske vlasti su logor opisale kao „prihvatni centar za izbjeglice“. Novinari koji su posjetili Trnopolje su ga opisali kao logor, dodajući da su ljudi unutra ograničeni u kretanju, te da ih čuvaju stražari sa automatskim oružjem. U samom logoru vladali su neljudski uslovi, a zatočenici su izgladnjivani.

Kroz logor je prošlo nekoliko hiljada Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora i okolice.

Istovremeno sa komemoracijom u Prijedoru, Inicijativa mladih za ljudska prava, u saradnju sa Udruženjem “Izvor” i Sarajevskim ratnim teatrom SARTR organizovat će performans “Noć Trnopolja u Sarajevu”.

Dana 6. augusta, organizovana je i posjeta nekadašnjem logoru Omarska, danas dio rudnika u vlasništvu britanskog koncerna Accelor Mittal Steel.

Logori oko Prijedora bili su mjesta ubistava i mučenja, uključujući seksualno nasilje i silovanje žena i djevojaka.

Zbog zločina počinjenih u tim logorima, Haški tribunal je osudio Milomira Stakića (40), Radoslava Brđanina (32), Zorana Žigića (25) i Duška Tadića (20 godina).

Današnje vlasti u Prijedoru i dalje negiraju zločine počinjene na području ove općine te ne dozvoljavaju izgradnju spomen obilježja.

 

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close