Dodikovska Srbija: Srbija spremna da štiti svoj narod svuda u svijetu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Beogradu, nakon sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, da vjeruje da je turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio da bi svako ko na bilo koji način “dirne Bošnjake protiv sebe imao 100 miliona Turaka”.

“Erdogan je to rekao. Ako može da skine tweet, može i svoju izjavu”, rekao je Dodik novinarima i dodao da demanti posredstvom ambasadora u BiH nije adekvatan.

Predsjednik Srpske napomenuo je da se Turska kontinuirano petlja u unutrašnje stvari BiH, što je vidljivo na mnogim mjestima.

Dodik je, nakon susreta u zgradi Vlade Srbije, kome je prisustvovao i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, izjavio na konferenciji za novinare da je zahvalio Vučiću za brzu reakciju Srbije, koja je veoma važna za Republiku Srpsku i za njega kao predsjednika Srpske.

Hitne konsultacije Dodika i Vučića održane su nakon što su mediji objavili da je turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio na jednom predizbornom skupu da bi svako ko na bilo koji način “dirne Bošnjake protiv sebe imao 100 miliona Turaka”, te da zato ne treba da čudi “kada turski ratni brod uplovi u Neum”, jer je to znak podrške suverenitetu BiH.

Vučić: Želim da vjerujem da je izjava lažna

Premijer Srbije Aleksandar Vucić izjavio je danas da Srbija poštuje Daytonski sporazum i svoj srpski narod i da želi da vjeruje da izjava o turskim brodovima u Neumu nije data "kao što su me danas uveravali predstavnici te zemlje", javio je Tanjug.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao da je danas razgovarao sa ambasadorom Turske koji ga je uvjeravao da izjava predsjednika Turske Erdogana o brodovima te zemlje u Neumu nije data i da on želi da vjeruje da to nije rečeno.

Srbija želi dobre odnose sa Turskom, dodao je, ali želi i Tursku i ostale da zamoli i da im kaže da takve stvari nisu prosto nikome u interesu, jer “Srbija mora da vodi računa o stabilnosti i ne može da gleda u nebo ukoliko bi bilo ko na bilo koji način urušavao regionalnu stabilnost”.

“Mi u miru i kroz političke procese gledamo da rešavamo probleme i molimo za punu pažnju svih aktera na Zapadnom Balkanu”, poručio je Vučić i dodao da ne treba da se gleda ne u prošlost nego u budućnost.

Daytonski sporazum trebada se poštuje, ponovio je premijer i ocijenio da Srbija to i čini, poštujući istovremeno svoj srpski narod, te podsjetio da RS nema vojsku pa stoga ne može da ugrozi bilo koga.

Vučić jer dodao i da je Srbija po međunarodnom pravu spremna da štiti svoj narod kako u Srbiji tako i negove interese svuda u svijetu.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close