„Damar omladine“: „Hoću stvarnost“

„Hoću stvarnost“ je novi projekat Udruženja „Damar omladine“ koji će u toku implementacije na području općine Visoko obuhvatiti preko 200 mladih ljudi. Ovim projektom će biti obuhvaćeno i preko 40 roditelja mlađe populacije.

Projekat je nastao iz problmea što upotreba mobitela i interneta sve je veća, a najveći dio njihovih korisnika mladi su u dobi od 12. do 25. godine. Njihova upotreba digitalne tehnologije u svakodnevnom životu pretvara se u digitalnu ovisnost koja zaokuplja pažnju psihologa, nastavnika i roditelja. Nervoza zbog nemogućnosti pristupa internetu, želja da su što duže dostupni online, često provjeravanje elektronske pošte i odgovaranje na poruke, nastojanje da se prijeđe razina određene akcijske online igre, ometa njihovo koncentriranje na učenje i rad. Ovisnost o virtualnim prijateljima sprječava ih u razvijanju komunikacije u stvarnom svijetu.

Cilj ovog projekta je osvijestiti mlade o potrebi savjesnijeg korištenja mogućnosti koje nam pruža internet, razvijanje kritičnosti učenika prema sadržajima koje im nudi internet, razvijanje prikladnog ponašanja u online okolini.

Specifični ciljevi jesu povećati učešće mladih u omladinskom aktivizmu s ciljem razvoja lokalne zajednice kao i oživjeti aktivizam na ulicama i prostorima koji služe za svrhe mladih a duže vrijeme su van upotrebe.

Na osnovu projekta „Hoću stvarnost“ želimo mladima pokazati stvarne a ne virtualne vrijednosti života. Želimo da umjesto virtualnog igranja, učenja i sviranja to usitinu bude stvarno i sastavni dio njihovog odrastanja.

Uz aktivnosti „Hoću stvarnost“ projekta želimo da mladi uzmu učešće u kreiranju svog stvarnog slobodnog vremna kao i da uživaju u pravim vrijednostima koji ima život pruža.

Kroz sve aktivnosti projekta bit će skrenuta pažnja na elementarne nepogode.

Projekat je u potpunosti finansijski podržao World Vision, ured u Zenici.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close