Ko je u utrci: Deset Bošnjaka, četiri Hrvata i dva srpska kandidata!

Za mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva BiH borit će se deset kandidata od toga, šest stranačkih iz četiri nezavisna kandidata. Za mjesto člana Predsjedsjedništva iz reda srpskog naroda bit će samo samo dva kandidata, a Hrvati će birati između četiri kandidata, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Rok Centralne izborne komisije za prijavu kandidatura ističe danas s krajem radnog vremena, ali su, u najvećem dijelu poznati kandidati za najviše državne pozicije.

Najžešća borba bit će za bošnjačkog člana Predsjedništva gdje su najveći favoriti dr. Mustafa Cerić (nezavisni kandidat), Bakir Izetbegović (SDA) i Fahrudin Radončić (SBB).

Debitanti na političkoj sceni Bakir Hadžiomerović (SDP) i Emir Suljagić (DF) tražit će svoju šansu, dok se kandidat BPS-a general Sefer Halilović drugi put kandidira. Male šanse ima i Mirsad Kebo, nezavisni kandidat, dok su autsajderi nezavisni kandidati Halil Tuzlić i Adil Žigić. Danas je kandidaturu najavila i Stranka dijaspore koja je kandidirala Džebrila Bajramovića.

Konkurencija za srpskog člana Predsjedništva BiH nije brojna, ali je također žestoka. Politički blok u RS je podijeljen na vlast i opoziciju. Također, kandidat vladajuće koalicije bit će Željka Cvijanović, aktuelna premijerka RS i, iako to još nije zvanično potvrđeno, Mladen Ivanić, ispred opozicionog Saveza za promjene.

Kada je riječ o mjestu hrvatskog člana Predsjedništva kandidirali su se Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, zatim Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990, Živko Budimir, čelnik SPP-a i Zora Terzić-Šeremet, ispred Demokratske fronte, prenosi NAP.

Od aktuelnih članova Predsjedništva BiH, reizbor je jedino tražio Izetbegović, a o svih ostalih kandidata, jedino je Čović ranije bio u Predsjedništvu BiH odakle ga je smijenio visoki predstavnik jer je protiv njega bila podignuta i potvrđena optužnica.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close