Milici Đukić iz Prnjavora srebrena medalja na Olimpijadi u Južnoj Africi

Mlada bosanskohercegovačka matematičarka Milica Đukić osvojila je srebrenu medalju na Olimpijadi iz matematike za srednje škole koja se ove godine održavala u Južnoj Africi, javlja bh. novinska agencija Patria.

Đukić, koja ide u treći razred gimnazije u Prnjavoru, pokazala je visok stepen znanja iz matematike na prestižnom takmičenju, što joj je na kraju donijelo i srebrenu medalju.

U ukupnom plasmanu, među 101 zemljom, Bosna i Hercegovina je osvojila solidno 51 mjesto, odmah iza Austrije, Španije, Francuske, dok smo iza sebe ostavili Švedsku, Sloveniju, Norvešku…

Kineski matematičari srednjoškolci u ukupnom plasmanu bili su najbolji. Iza njih su matematičari iz SAD-a, treći su učenici sa Tajvana, zatim slijede matematičari iz Rusije, Japana, Ukrajine, Koreje…

Osim Milice Đukić, našu zemlju u Južnoj Africi predstavljala su i tri učenika iz Internacionalne škole u Sarajevu: Lamija Kujan, Demir Papić i Adnan Treho, zatim Neira Kurtović sa Sarajevo koledža te Rijad Muminović iz Druge gimnazije Sarajevo. Oni su također bili nadohvat medalja, piše agencija Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close