Dodik: Bošnjaci drže ključ opstanka BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ključ opstanka BiH drže Bošnjaci koji moraju prihvatiti interese druga dva konstitutivna naroda – Srba i Hrvata.

“Ako toga ne bude, oni će sami uništiti BiH”, pojasnio  je Dodik za “Večernji list” izdanje za BiH.

On je naglasio da BiH prijeti nestanak zbog nametanja političkih predstavnika.

Govoreći o pitanju “Sejdić-Finci”, predsjednik RS je rekao da ova odluka ne traži ništa drugo osim da se eliminiše diskriminacija u pogledu kandidovanja, da bi svi mogli biti birani na funkcije na nivou BiH.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nije protiv evropskog puta BiH i spremna je ispunjavati međunarodne obaveze. Dodik je naglasio da je nemoguće dati odgovor da li će do 1. oktobra biti postignut dogovor, ali su svi modeli poznati i potrebno se opredijeliti za jedan kada je riječ o FBiH. “Taj model podrazumijeva da se predstavnici Bošnjaka i Hrvata o tome dogovore”, rekao je Dodik i dodao da “RS nije spremna da pravi bilo kakve ustupke BiH”.

Na pitanje da li bi se na narednom sastanku sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom mogao postići dogovor, Dodik je naveo da bi bio sretan ako bi se to dogodilo i BiH bi se mogla uputiti prema podnošenju aplikacije za članstvo, ali da nije siguran u to.

Predsjednik RS naglasio je da nema ništa protiv da se u okviru FBiH uspostavi teritorijalna jedinica koja bi predstavljala jednu federalnu republiku sa hrvatskom većinom.

Na pitanje vidi li sebe kao člana Predsjedništva BiH, on je rekao možda, kada bi vidio da je moguće napraviti tri federalne jedinice i da se eventualno “BiH uputi na konfederalni poredak”.

Večernji list

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close