Kultura

Đaci zajedno izvodili ilahije i pravoslavne duhovne pjesme

Nesvakidašnji događaj u mostarskoj džamiji Ćose Jahja

Đaci zajedno izvodili ilahije i pravoslavne duhovne pjesme

Ovo vrijeme zahtijeva gradnju mostova, dobrih ljudi, međusobno uvažavanje, kaže Kuštrić

Autor: M. SMAJKIĆ – avaz

Pod krovom džamije Ćose Jahja na mostarskoj Musali nedavno su se smjenjivale ilahije i pravoslavne duhovne pjesme. Ovaj nesvakidašnji događaj dirnuo je srca svih onih koji su se našli u toj džamiji, a posebne emocije je izazvala činjenica da su tu snažnu poruku zajedništva odaslali najmlađi Mostarci, učenici Četvrte osnovne škole.

Kako nam je kazala direktorica škole Seada Kuštrić, ideja o ovakvom načinu zbližavanja potekla je upravo od njihovih učenika, roditelja, ali i nastavnika, pogotovo vjeroučitelja koji predaju islamsku i pravoslavnu vjeronauku.


– Ponosni smo što smo uspjeli realizirati ovaj program istinske međureligijske saradnje. Jer, današnje vrijeme zahtijeva gradnju mostova, dobrih ljudi, međusobno uvažavanje. IIahije i psalmi su bezvremenski, postoje i postojat će mnogo duže od nas, ljudi, prolaznika i putnika. Našoj djeci ne možemo ostaviti u amanet neupućenost jednih na druge. Mostar danas nije onaj Alekse Šantića, ali htjeli smo da na ovaj način podstaknemo na razmišljanje i, jednostavno, drugačiji odnos – kazala nam je Kuštrić.

U realizaciji ove ideje posebnu podršku imali su od Medžlisa Islamske zajednice Mostar i Parohije mostarske, a isti koncept uslijedit će naredne srijede u Sabornoj crkvi Mostar.

Isti program u Sabornoj crkvi 

Isti program danas će učenici ove škole, zajedno sa svojim nastavnicima i roditeljima izvesti u Sabornoj crkvi u Mostaru

-Učenici naše škole koji izučavaju islamsku i pravslavnu vjeronauku govorit će citate iz Kur'ana i Biblije- najavili su iz Četvrte osnovne škole.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close