PolitikaRegion

Duhaček: Promašeni pristup Hrvatske prema BiH

Gordan Duhaček, novinar zagrebačkog portala Index.hr, za ‘Zašto?’ objašnjava šta zvanični Zagreb želi postići sa Deklaracijom o položaju Hrvata u BiH, o kojoj će Sabor raspravljati u srijedu, u kojoj se tvrdi da su zbog izmjena Dejtonskog sporazuma, Ustava i Izbornog zakona, te izborom Željka Komšića u Predsjedništvo BiH Hrvati dovedeni u neravnopravan položaj.

  • Mjere i stavovi

Pročitao sam tu cijelu Deklaraciju, i za početak me je iznenadilo što je značajan dio te Deklaracije posvećen nekakvoj kvazihistoriografskoj analizi povijesti BiH.

Tu se spominje Austro-Ugarska, Drugi svjetski rat, ZAVNOH i socijalistički period.

Bizarno je i apsurdno da se bilo koji parlament sada bavi nekakvom historiografskom analizom, i to na jedan tendenciozan način.

Možete vidjeti, recimo, u podebljanim dijelovima teksta da se konstantno, recimo, ističu citati iz ZAVNOBiH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH) koji se odnose na narode, dok se sustavno ignoriraju citati koji se odnose na građane BiH, a Bosna i Hercegovina jeste posebna i komplicirana baš po tome što postoji taj moment i nacionalnog i građanskog i da njega sad treba uskladiti, ali ne na štetu jednog ili drugog, što je, usput da bude jasno, moguće i pokazalo se u socijalizmu da je to moguće.

A što se tiče konkretnih mjera ili stavova koji se izvršavaju tom Deklaracijom, to je standardna političarska priča koja je u mnogo čemu pogrešno usmjerena.

Recimo, navodi se da Hrvatska treba pomagati institucije Katoličke crkve u BiH. Zašto?

Ideja da Hrvatska pomaže ljude koji žive u BiH, to apsolutno podržavam, ali zašto bi recimo Republika Hrvatska financijski ili na bilo koji drugi način davala ili podržavala neku crkvu u nekoj drugoj državi, ili Islamsku zajednicu, bilo koga?

To je posve besmisleno.

  • Instrument Čovićevih želja

Što se tiče izbornog zakona, on se treba mijenjati. Postoje relevantne presude i pitanje je koliko su ovi održani izbori u BiH uopće bili legitimni i legalni, I to ne samo zbog pitanja izbornog zakona već i zbog nevjerovatno velikog broja nevažećih listića.

Problem je što Zagreb toj tematici pristupa na jedan posve promašen način.

Zagreb se zapravo stavlja u poziciju odvjetnika Dragana Čovića i HDZ BiH, umjesto da vodi politiku koja bi bila, hajmo reći suradnička, ne samo prema Draganu Čoviću i HDZ BiH, nego prema svim ključnim političkim akterima u BiH, pa bi Zagreb onda mogao imati i veći utjecaj na događaje kad bi pristupio tome na jedan konstruktivan način i tako da svi zapravo imaju osjećaj da Zagreb tu može biti nepristran posrednik.

Službena politika Zagreba se pretvara u instrument želja Dragana Čovića, što je za Republiku Hrvatsku totalno promašen pristup.

To je totalno promašen pristup ako želiš samo pomoći Hrvatima u BiH, i zapravo te nije briga za ostale građane i ostala dva konstitutivna naroda.

Tim pristupom nećeš postići ono što želiš, i to je je najveća mana trenutne Plenkovićeve diplomatske ofenzive.

On svoj deklarirani cilj neće postići na ovaj način na koji pokušava da ga postigne.

  • Izgubljena EU

Da bude jasno, Evropska unije se isto nije proslavila u Bosni i Hercegovini.

Uspostaviti nekakvu dihotomiju, kao dobra Evropska unija i zla Hrvatska isto bi bilo falsificiranje onoga što se događa.

Evropaka unija je imala prije nekoliko godina tu njemačko-britansku inicijativu prema BiH koja je u osnovi krahirala.

Ni Evropska unija tu ne igra automatski nekakvu pozitivnu ulogu, ali u ovom trenutku su nastojanja Zagreba toliko očita, bizarna i pogrešna da onda izgleda da onda izgleda kad neko iz Evropske komisije kaže, ‘to nema smisla’, da su oni odjednom postali veliki pozitivci.

Zapravo su, na neki način, jednako izgubljeni u vezi toga kako voditi neku konstruktivnu politiku prema BiH koja bi bila od koristi za ljude koji žive u BiH.

  • Paradni zaštitnik

Kako će završiti?

Mislim da neće se dogoditi ništa spektakularno, mislim da će se ovo mrcvarenje koje traje, mislim da se može točno odrediti od pada Aprilskog paketa, znači više od 10 godina, da će se jednostavno nastaviti sljedećih, ne znam ni ja koliko, godina dok se ili nekakav socijalno-ekonomski unutarnji slom ne dogodi u BiH, ili dok se vanjske prilike toliko značajno ne promijene da one onda izazovu nekakvu fundamentalnu promjenu odnosa snaga u BiH.

Primirje je moguće, ali u ovom trenutku zapravo i Željko Komšić i službeni Zagreb imaju koristi od ove svađe.

Da budemo jasni, Komšića nisu sigurno izabrali Hrvati, on jeste izabran većinom bošnjačkih glasova Bošnjaka i to nije špekulacija, to se može jasno vidjeti po tome u kojim krajevima BiH se glasalo za njega i po popisu stanovništva tko tu živi.

Ali Komšić je već treći mandat u Predsjedništvu, i da je on mogao pokazati nekakvu konstruktivnu politiku i nešto postići, mogao je to napraviti u protekla dva mandata.

Njemu ta svađa odgovara, Plenkoviću ta svađa odgovara, jer se može onda stilizirati u nekakvog paradnog zaštitinika bh. Hrvata, iako od toga nema nikakvog konkretnog rezultata.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close