BiHPrivreda

Diskriminacija domaćih proizvođača lijekova!?

AVAZ: ISTRAŽUJEMO Šta donosi novi pravilnik o cijenama u farmaciji

Pred Vijećem ministara BiH uskoro bi se trebao naći novi pravilnik o cijenama lijekova u BiH, koji je pripremila Agencija za lijekove i medicinska sredstva, a koji, prema nezvaničnim saznanjima “Avaza”, neće promijeniti podređen položaj domaćih farmaceutskih kompanija naspram sve više stranih koje ubiru milione KM na bh. tržištu lijekova.

Prema trenutnoj situaciji, stranih proizvođača lijekova u ukupnom tržištu lijekova u BiH je 82,1 posto, dok je učešće domaćih samo 17,9 posto. To potvrđuju i zvanični podaci Agencije za lijekove i medicinska sredstva u 2014. godini. Prema njihovom izvještaju, u toj godini promet lijekovima u BiH je ostvarilo 138 kompanija, od kojih svega pet domaćih!

Referentna cijena

Sadašnji prijedlog pravilnika, kako su nam prenijeli dobro upućeni izvori, mogao bi učiniti proizvodnju lijekova u BiH potpuno neisplativom. Jer, prijedlog je diskriminirajući za generičke lijekove, odnosno one koji su pravljeni po receptu originalnih, a upravo takvi čine znatan dio u proizvodnji domaćih firmi.

Umjesto da se omogući jednak način izračuna referentnih cijena u BiH za generičke i originalne lijekove, predloženi pravilnik od proizvođača generičkih lijekova traži da cijene svojih lijekova spuste na nivo 95 posto prosječne cijene istog lijeka u zemljama okruženja.

– Primjenom toga došlo bi do multipliciranja sniženja cijena generičkih lijekova i praktično bismo na tržištu BiH imali najniže cijene u regionu, što je potpuno nelogično ako se uzme u obzir da je to najmanje tržište u odnosu na tržišta regije i navedenih referentnih zemalja – tvrdi naš izvor.

Član Stručnog vijeća Agencije Nedžad Mulabegović potvrdio je za “Avaz” da je već u posljednjih 20 godina učešće stranih kompanija vrlo visoko, više od 80 posto.

Opće pravilo

– Učešće naših kompanija uvijek se kreće od 16 do 18 posto, ali ne može se na ovakav način rješavati to pitanje – kazao je Mulabegović.

Što se tiče cijena generičkih lijekova, on tvrdi da su oni svugdje u svijetu jeftiniji od originalnih.

– Lijekovi farmaceutskih kuća koje su uložile novac da bi došle do tog lijek imaju zaštićenu licencu određeno vrijeme, ali važi pravilo da ta zaštita traje pet do sedam godina. Nakon toga i drugi mogu koristiti recept i praviti taj lijek – navodi Mulabegović.

nedzad-mulabegovic22

Mulabegović: Tako je u svijetu

U Sloveniji i Hrvatskoj domaće firme drže 40 posto tržišta

Pokrivenost tržišta lijekovima od domaćih kompanija u Hrvatskoj i Sloveniji iznosi visokih 40 posto, dok i se taj procent u Srbiji povećava zahvaljujući zakonskim rješenjima koja štite domaće kompanije. Mulabegović razlog za tako visoke procente vidi i tome što u tim zemljama djeluju kompanije koje imaju internacionalno tržište.

– U Hrvatskoj je to bilo relevantno dok je samostalno radila “Pliva”. U Sloveniji imate “Krku” i “Lek” – tvrdi Mulabegović.

Autor: K. KEŠMER – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close