Kultura

Papa Franjo u rimskoj sinagogi Tempio maggiore osudio nasilje u ime vjere

Židovski vjerski čelnici bili još oštriji u osudi islamističkog nasilja

Papa Franjo prvi je put, kao poglavar Katoličke crkve, jučer posjetio rimsku sinagogu Tempio maggiore, u kojoj je, aludirajući na islamističke napade osudio nasilje u ime vjere. U iznimno dobro čuvanom hramu smještenom uz rijeku Tibar, izmjenjivali su se psalmi na hebrejskom i govori u kojima je istican velik napredak u odnosima između katolika i židova u posljednjih 50 godina.

Franjo je, nakon Ivana Pavla i Benedikta XVI, treći papa koji posjećuje rimsku sinagogu.

“Nasilje koje ljudi provode jedni protiv drugih u suprotnosti je s bilo kojom vjerom, osobito s trima glavnim monoteističkim vjerema – judaizmom, katolicizimom i islamom”, rekao je Papa, istaknuvši postojanje “neraskidivih veza između židova i kršćana”.

“Sukobi, ratovi, nasilje i nepravde otvaraju duboke rane čovječanstva, koje nas poziva da se još više angažiramo na miru i pravdi. Ni nasilje ni smrt neće nikada imati zadnju riječ pred Bogom”, rekao je Franjo.

Židovski vjerski čelnici bili su još oštriji u osudi islamističkog nasilja.

“Vjera ne stvara mržnju. Vjera ne prolijeva krv. Vjera poziva na dijalog”, rekla je predsjednica rimske Židovske zajednice Ruth Dureghello, obraćajući se Papi. “Nadamo se da će ova poruka doprijeti do brojnih muslimana koji zajedno s nama dijele odgovornost, kada je posrijedi angažman na boljem svijetu, svijetu u kojemu zajedno živimo. To možemo postići samo zajedno”, rekla je.

Glavni rimski rabin Riccardo di Segni osudio je nasilje “koje se opravdava fanatičnim vizijama nadahnutim vjerom”. Papa je u sinagogi toplo pozdravio voditelja talijanske Islamske zajednice Yahyu Pallavicinija koji je prisustvovao obredu.

“Šoa nas uči da nam je potreban maksimalan oprez kako bismo brzo reagirali u odbrani ljudskog dostojanstva i odbrani mira”, kazao je Papa, upotrijebivši hebrejsku riječ za holokaust.

Izrazio je “bliskost sa svima koji su preživjeli holokaust”, pogledavši pritom prema grupi talijanskih židova koji su preživjeli nacističke logore i koji su sjedili u prvim redovima sinagoge. Govor, prekidan pljeskom više puta, Papa je završio hebrejskim “Šalom alejhem” (Mir s vama).

Autor: Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close