Delegacija njemačke privrede u Vladi FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sa saradnicima i federalni ministri energije rudarstva i industrije Erdal Trhulj i prometa i komunikacija Enver Bijedić primili su jučer u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu njemačku privrednu delegaciju koju je predvodio Helge Tolksdorf, rukovodilac referata za proširenje EU, jugoistočnu Evropu i Tursku pri Saveznom ministarstvu za privredu i energiju. U delegaciji koju su činili i predstavnici Privredne komore i drugih udruženja je bila i ambasadorica Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz.

Obostrano je izražen interes za još intenzivniju bilateralnu saradnju, posebno na planu privrede i vanjske trgovine u čemu postoje brojne neiskorištene mogućnosti. Istaknuta je i činjenica da se otvaranjem novih ureda Predstavništva njemačke privrede (AHK) u Sarajevu otvaraju mogućnosti za nove kontakte i prezentaciju mogućnosti za proširenje saradnje.

Premijer Nikšić je istakao da je jedno od osnovnih opredjeljenja Federalne vlade ulaganje dodatnih napora kako bi se stvorio što povoljniji ambijent za investicije, te naveo nekoliko segmenata za koje je rekao da su atraktivni za ulagače, a to su infrastrukturni projekti kao što je Koridor Vc, elektroenergetski sektor, pri čemu prednjači izgradnja termoelektrana, hidroelektrana i vjetroparkova, te namjenska industrija i željeznička infrastruktura.

To su potvrdili i ministri Trhulj i Bijedić, te naveli mogućnosti za saradnju dviju privreda, istakavši komparativne prednosti u odnosu na druge zemlje regiona, a to su kvalitetna radna snaga, jeftina energija, te brojne poreske olakšice za investitore.

Zaključeno je da se bilateralni kontakti nastave, posebno putem regionalnog ureda u Sarajevu, kako bi se privredna saradnja podigla na još viši nivo.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close