Dani Isaka Samokovlije u Goraždu

Goražde će danas biti domaćin devete tradicionalne književno – kulturne manifestacije “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji kojom se ove godine obilježavaju 124. godišnjica od rođenja i 58. godišnjica od smrti velikog književnika i humaniste, Goraždanina Isaka Samokovlije.

Program će početi u 12 sati polaganjem cvijeća na bistu ispred Doma zdravlja koji nosi njegovo ime, nakon čega će u holu Centra za kulturu biti otvorena izložba fotografija i dokumenata pod nazivom “Život i djelo Isaka Samokovlije”.

U maloj dvorani Centra za kulturu u izvedbi Teatra mladih Goražde bit će priređen scensko-glazbeni igrokaz “Sunce nad Drinom”, rađen po motivima iz bogatog stvaralaštva Isaka Samokovlije. U okviru poetskog matinea “Zavičaj u našim pjesmama” stihove i prozu govorit će članice i članovi književnog kluba “Isak” koji djeluje pri Centru za kulturu Goražde, a potom će sefardske romanse izvesti umjetnici Ornela Đukić i Adela Šabić.

Manifestacija se nastavlja u veljači raspisivanjem javnog poziva za literarne radove u prozi ili poeziji za učenike od sedmih do devetih rezreda osnovnih škola, te za srednje škole u BPŽ-u, Sarajevskom kantonu, Fojnici i drugim mjestima, kao i za građane. I ove godine organizirat će se kviz o temi u ‘Život i djelo Isaka Samokovlije’ u kojem će sudjelovati đaci od sedmih do devetih razreda osnovnih, te srednjih škola.

Osim ovih sadržaja, u galeriji Novi hram u Sarajevu od 06. do 10. svibnja planirana je izložba likovnih radova nastalih na Likovnoj koloniji ‘Boje prijateljstva’ ULU Goražde i niz dugih sadržaja čime će se na prigodan način ukazati na značaj i djelo Isaka Samokovlije.

Goražde mjesto rođenja i mladosti Isaka Samokovlije, a Fojnica i Sarajevo, mjesta stvaralačkog rada, predstavljaju sponu tri grada koji ovom zajedničkom kulturnom manifestacijom njeguju najveće duhovne i humanističke vrijednosti oličene u životu i djelu jednog od najvećih književnika s ovih prostora.

Isak Samokovlija rođen je 03. rujna 1889. godine u Goraždu. Dio svog stvaralačkog i radnog vijeka od 1921. do 1925. godine proveo je kao liječnik u Fojnici. U Sarajevu je živio do smrti, odnosno 15. siječnja 1955. godine. Sahranjen je na starom jevrejskom groblju u Sarajevu.

U okviru Dana Isaka Samokovlije u Goraždu če u utorak, 15. siječnja 2013. godine u Centru za kulturu sa početkom u 18:00 sati biti održana premijera koprodukcijske predstave ‘Mostarskog teatra mladih 1974’ i novoformiranog Teatra mladih iz Goražda. Ova suradnja je svojevrstan vid podrške širenju mreže omladinskih teatara u BiH, ali i sjećanje na pisca i humanistu zaljubljenog u Drinu, navedeno je iz ‘MTM 1974’.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close