Dok narod jedva spaja kraj s krajem stranački lideri kupuju vile po inostranstvu

Da je politika unosan posao dokazuju lideri vodećih partija BiH, koji ne znaju šta će od para. Iako prosječna plata u Bosni i Hercegovini iznosi nešto više od 800 maraka, a penzije su u prosjeku 350 maraka, politički bosovi nemaju finansijskih problema. Žive kao faraoni u raskošnim vilama i vozaju skupe automobile

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/eb)

Da se vode po principu – ”Ne pitaj šta možeš za državu učiniti, već koliko možeš drpiti od nje”, dokazuje imovinski karton do kojih smo došli putem agencija. Koliko ko od vodećih političara BiH ima pokretnina i nekretnina pročitajte u ostatku teksta!

 

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, predsjednik RS-a i poljoprivrednik

dodik helikopter

Kuća na Dedinju vrijedna 1,7 miliona maraga. Kuća na Kipru – neprocijenjena. Dva stana u Beogradu vrijedna million i 40.000 maraka. Kuća u Laktašima 300.000, stan u Laktašima 740.000.

Sve je to Milorad Dodik stekao od premijerske i predsjedničke plate, pojačane prihodima od poljoprivrede. 2002. godine njegova je imovina bila procijenjena na oko 300.000 maraka. Sad iznosi više od četiri miliona. Istina, Dodik ima i kredit u Pavlovića banci u iznosu od 1,7 miliona. Ukoliko ga redovno vraća, mjesečno mora izdvojiti 12.000 maraka. Kako to uspijeva sa platom od pet hiljada maraka, poznato je samo njemu.

 

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, ministar vanjskih poslova BiH i dobrotvor

lagumdžija avion

Svoju imovinu profesor Lagumdžija je dobro rasporedio. Nešto je prijavljeno na njegovo ime, nešto na ime supruge Amine, a nešto na ime punca Fahrudina Radonje. Porodica Lagumdžija posjeduje stan u ulici Ćemaluša vrijedan 280.000 maraka, stan u Alipašinoj ulici vrijedan 180.000 maraka, naslijeđeni stan u Dubrovniku 290.000, a samo voćnjak na imanju na Poljinama vrijedi 330.000 maraka. U prošloj godini, u Skenderpašinoj ulici u Sarajevu porodica Lagumdžija stekla nekretnine u iznosu od oko 700.000 maraka. Lagumdžija je izjavio da ima i preko 800.000 maraka kredita, da zarađuje kao profesor, te da od politike nikada nije živio.

Kredit kalkulator procjenjuje da Zlatko Lagumdžija sa svojom porodicom, ukoliko je podigao kredit od 800.000 maraka na deset godina, mora mjesečno vraćati govoto 9.000 maraka. Plaća ministra vanjskih poslova je 5.000 maraka. Profesorska ne prelazi 2.500. Pored svega uspio je uštedjeti 185 hiljada eura za školovanje djece i 90.000 eura u vrijednosnim papirima.

 

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, dioničar i graditelj

DEPO PORTAL-Dragan Čović1

Zbog njegove kuće promijenjen je tok rijeke Radobolje. To skromno zdanje vrijedno je pet miliona maraka. Uknjiženo je na njegovog zeta i kćerku. Obitelj Čović posjeduje i kuću na Jadranu, u mjestu Podaca. Vrijednost kuće 320.000 eura. Kupio ju je Čovićev punac Perica Blago od svoje mirovine od 300 KM. Ova imovina nije navedena u Čovićevom imovinskom kartonu. Obitelj Čović, osim navedenog, posjeduje i stan u Mostaru vrijedan 200.000 maraka, vikendicu od pola miliona maraka, dva stana u Hrvatskoj vrijedna 550.000 maraka, privatne autombile vrijedne 140.000 maraka. I sve to su stekli od dvije plaće.

 

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i povratnik

sulejman tihic lov

Težak je život povratnika. No, Tihićev nije takav. Ima kuću i vikendicu u Šamcu, stan u ulici Bembaša u Sarajevu vrijedan 106.000 maraka, stan u Ulici Ejuba Ademovića u

Sarajevu vrijedan 72.000 KM, stan u Alipašinoj ulici u Sarajevu vrijedan 200.000 maraka i još jedan stan u Alipašinoj ulici prijavljen na majci.

Odnedavno je vlasnik i ekskluzivnog stana u Importane centru u Sarajevu.

Sve je to porodica Tihić uspjela kupiti zaduživši se samo za 86.000 maraka.

 

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a ministar sigurnosti BiH, graditelj i likovni umjetnik

Fahrudin Radončić

Ekonomija je godinama bila njegovo opredjeljenje. Gradio je tornjeve, razmjenjivao nekretnine s Naserom Keljmendijem i na kraju postao ministar sigurnosti.

No, prije toga razveo se sa suprugom Azrom s kojom je podijelio imovinu kako bi izbjegao sukob interesa. Fahrudinu Radončiću ostaje Avaz roto pres i tornjevi, dok supruga dobija Avaz d.o.o. No, dva dana poslije brakorazvodne podjele, supruga Azra od bivšeg muža za 200 miliona maraka kupuje AVAZ Roto pres. Odakle joj novac, mogao bi znati njen bivši muž.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close