Danas je rođendan prvog PC-ja

Na današnji dan 1981. godine kompanija IBM je pustila u prodaju prvi personalni računar (PC). Cijena mu je bila 1.565 dolara te je tako postao pristupačan za kućnu upotrebu u ekonomski razvijenim zemljama, čime je i počela njegova masovnija upotreba.

Model 5150 je karakterisao Intelov procesor 8088 takta 4,77 MHz, 16 KB memorije i monohromatski monitor od 12 inča.

IBM PC je u to vrijeme bio najmanji i najjeftiniji računar koji je kompanija do tada predstavila, a postao je osnova za daljnji razvoj personalnih računara. Poredeći kapacitete tadašnjeg PC-ja sa savremenim pametnim telefonima, bilo bi potrebno 419.000 tih uređaja da bi dostigli memoriju Samsung Galaxy S5 telefona.

Takođe, prosječna pesma, koja ima oko 3,5 MB zahtijevala bi memoriju 90 PC-ja iz 1981. godine. Kako kažu u kompaniji Samsung, od predstavljanja prvog PC-ja 1981. godine, tehnologija se razvijala dramatičnim koracima.

Sada možemo raditi sa mobilnim uređajima sve ono što je prije 33 godine bilo nezamislivo, kao što je mobilno bankarstvo, gledanje video sadržaja ili kupovina hrane. Iz te perspektive, bilo bi potrebno gotovo pola miliona PC-jeva iz 1981. da bi korisnici dobili količinu memorije koju danas nose u uređajima u džepovima.

“Putovanje na kojem smo bili prethodnih 30 godina bilo je zapanjujuće – i izuzetno smo uzbuđeni zbog onoga što će nam donijeti nardnih 30 godina”, poručuju iz ove kompanije.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close