Dan sjećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma

Dan sjećanja na žrtve genocida obilježava se 22. aprila u spomen na 1945. godinu kad je došlo do proboja grupe zatočenika iz ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina.

(BUKA)

Dan sjećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu obilježava se 22. aprila u spomen na proboj zatočenika koncentracionog logora “Jasenovac”.

 

Sistem koncentracionih logora “Jasenovac” u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu.

U periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijene su stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece (logor u Jastrebarskom).

Osim logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina, sistem koncentracionih logora obuhvatao je više lokaliteta na teritoriji današnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor na Starom Sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close