Dan referenduma na Krimu – vlasti u Kijevu tvrde “Ovo je invazija”

Stanovnici Krima danas glasaju na referendumu o tome žele li ostati dio Ukrajine ili će se odcijepiti i pripojiti Ruskoj Federaciji. Prema zadnjim anketama organizacije GfK, oko 70% ispitanika je reklo kako će glasati za odcjepljenje, dok je njih 11% istaknulo kako će glasati za ostanak u sklopu Ukrajine.

(advance.hr)

Opširnije o posljedicama referenduma:
Analiza: Referendum na Krimu kao početak velikog previranja i sve izraženijeg ideološkog konflikta u borbi za globalni ustroj

Na dan referenduma stižu teške optužbe iz Kijeva – ministarstvo vanjskih poslova tvrdi kako je počela “ruska invazija” na ukrajinski teritorij izvan Krima. Prema njihovim tvrdnjama ruske snage su stigle na oko 10 kilometara sjeverno od granice Krima te zauzele naselje Strilkove u regiji Kerson.

Kijev ističe kako je oko 80 ruskih vojnika, u pratnji 4 vojna helikoptera i tri oklopna vozila, tijekom jučerašnjeg dana preuzelo kontrolu nad naseljem Strilkove. U izjavi ministarstva vanjskih poslova navodi se kako se radi o “invaziji” te se poziva ruske snage da se odmah povuku.

Iz Rusije za sada nema službenog komentara po ovom pitanju. Glasnogovornik ukrajinske granične straže, Oleh Slobodan, rekao je u razgovoru za novinsku agenciju AP kako je oko 120 ruskih vojnika preuzelo kontrolu nad plinskom distribucijskom stanicom u naselju Strilkove.

Strilkove na karti:

Pomalo je čudno da bi ruske snage izvele ovakvu operaciju izvan granica Krima uoči referenduma čiji legitimitet Zapad ne želi priznati upravo zbog pojačane ruske vojne prisutnosti na Krimu. Da se radi o dezinformaciji koja ima za cilj uvesti paniku na sam dan referenduma, tada bi se očekivalo da bi Moskva do sada već opovrgnula te tvrdnje, no, to nije učinjeno što ide u prilog tvrdnjama vlasti u Kijevu.

Službenog komentara iz Rusije nema, no pojedine ruske novinske agencije kao što su ITAR-TASS i Interfax jučer su objavile vijest kako rusko ministarstvo vanjskih poslova dobiva “brojne zahtjeve civila koji traže zaštitu”. Iz ruskog ministarstva vanjskih poslova pak ističu: “Militanti, uključujući i one iz Desnog Sektora, nastavljaju prijetnje u Ukrajini”.

Iz Kijeva pak poručuju: “Ukrajina ima pravo upotrijebiti sve nužne mjere kako bi zaustavili rusku vojnu invaziju”.

Procjenjuje se kako se na teritoriju Krima danas nalazi između 15,000 i 20,000 ruskih vojnika. Rusija ističe kako je to prisutnost koja im je dopuštena ugovorima o korištenju vojnih baza na Krimu.

Američka ambasadorica u UN-u, Samantha Power, komentirala je navode o napredovanju ruskih trupa izvan granica Krima ističući kako se radi o “velikoj eskalaciji krize”.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close