Srbija bira novu Skupštinu

Građani Srbije biraju novi saziv Narodne skupštine. Na izborima učestvuje 19 stranaka i koalicija koji su predložili kupno 3.020 kandidata za 250 mesta u parlamentu. U Srbiji su jutros u sedam sati otvorena biračka mesta na kojima 6.765.998 birača može da glasa. Portparol Misije OEBS-a Nikola Gaon rekao je da su jutros u sedam časova otvorena i sva biračka mesta u 10 centara i 15 ogranaka tih centara na Kosovu, na kojima se glasa za poslanike Skupštine Srbije.

Izbori se organizuju nepune dve godine po održavanju prethodnih, redovnih parlamentarnih izbora, održanih 6. maja 2012. godine i to su 10. izbori za sastav Skupštine Srbije od uvođenja višestranačja, a sedmi vanredni.

Birališta se zatvaraju u 20 časova. Prve nezvanične rezultate Republička izborna komisija i CeSID saopštiće između 21.30 i 22 časa, a konačni će biti poznati do 20. marta u 20 časova. Krajnji rok za raspodelu mandata je 30. mart, a parlament mora biti konstituisan do 19. aprila. Parlament čini 250 poslanika i da bi vlada bila formirana, potrebno je da partija, ili više njih okupljenih u koaliciji, obezbedi najmanje 126 mandata.

Izvršni direktor Cesida Marko Blagojević ocenio je da će na izbore u Srbiji izaći oko 55 odsto glasača, što je oko 3,7 miliona, ili za oko 200 000 birača manje nego na prošlim izborima.

Sve stranke delegirale su posmatrače na biračka mesta. Maksimalan broj kontrolora koji jedna partija može imati na izborima je oko 25.000 ljudi. To znači da će glasanje, uključujući i 735 nezavisnih domaćih i stranih posmatrača, nadgledati oko 300.000 ljudi.

Vanredni republički izbori koštaju 1.146 milijardi dinara, a sredstva su obezbeđena iz budžetske rezerve, jer izbori nisu planirani prilikom pravljenja budžeta.

Državljani Srbije koji žive u Velikoj Britaniiji i SAD, zbog druge vremenske zone, glasali su juče, 15. marta, a rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju da budu objavljeni pre završetka glasanja u Srbiji. Takođe, prema podacima državnih institucija, u inostranstvu živi oko četiri miliona državljana Srbije, ali se za glasanje prijavilo oko 3.500 njih.

Na glasačkom listiću svetloplave boje štampanom u 32 jezičke varijante nalaze se liste: “Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujemo”, “Ivica Dačić – SPS-PUPS-JS”, DSS, LDP, SVM, SRS, URS, “Sa DS za demokratsku Srbiju”, “Dveri – Boško Obradović”, SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin, “Boris Tadić – Nova demokratska stranka – Zeleni, LSV – Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma”, “Treća Srbija”, “Crnogorska partija”, “Lista nacionalnih zajednica – Emir Elfić”, “Dosta je bilo – Saša Radulović”, “Koalicija građana svih naroda i narodnosti (RDS – SDS)”, “Patriotski front – Dr Borislav Pelević”, “Ruska stranka”, “Partija za demokratsko delovanje – Riza Halimi”.

Danas se održavaju i vanredni izbori za lokalnu vlast u prestonici Srbije, Beogradu. 1.597.624 Beograđana na 1.178 biračkih mesta glasa za buduće odbornike u gradskoj Skupštini.

U prestoničkoj izbornoj trci učestvuju 23 liste, koalicije i grupe građana – SNS “Budućnost u koju verujem”, kolicija SPS-PUPS-JS, DSS, LDP, SRS, URS, “Ćirilica za Beograd”, DS, “Demokratija-Evropa-Srbija”, “Treća Srbija”, NDS, “Dveri“, “Patriotski front – Borislav Pelević”, “GEPS za Beograd”, “Ekonomski pokret”, “Građanski pokret jeste svejedno”, “Patriotizam u parlament”, “Slobodna Srbija”, “Dosta je bilo”, “Nijedan od ponuđenih odgovora” , “Beli listići”, Savez vojvođanskih Mađara i Stranka Rusa Srbije.

Izborna tišina počela je 14. marta i traje večeras do 20 časova, kada se zatvaraju biračka mesta. Dok traje glasanje, zabranjena je bilo kakva izborna propaganda i postavljanje materijala na razdaljini manjoj od 50 metara od mesta za glasanje.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close