Dan nakon napada na radnike u Tuzli prosvjedi se šire diljem BiH

Dan nakon napada na radnike u Tuzli prosvjedi se šire diljem BiH: Sarajevo, Zenica, Bihać, Mostar, Banja Luka i drugi – “Tuzla nas je sve ujedinila, revolucija je jedini izlaz”, u Tuzli ponovno žestoki sukobi: “Ovo je kao ratna zona”

advance.hr

Dan nakon što je interventna policija pokušala silom ugušiti pobunu radnika u Tuzli, prosvjedi solidarnosti danas se održavaju diljem BiH, a najavljeni su i novi za sutra. Prosvjedi su održani u brojnim gradovima, u Sarajevu su izbili sukobi s policijom, manji sukobi zabilježeni su i u Zenici, no najžešća borba između policije i prosvjednika ponovno se vodi u Tuzli gdje je, prema riječima reportera na terenu, “ratno stanje”. Zadnje informacije govore kako su deseci ozlijeđeni.

Opširnije o temi:
Pobuna radnika u Tuzli i žestoko gušenje silom: četvrt stoljeća pljačke i napada na radničku klasu bivše SFRJ i stvaranje otpora

U Tuzli su prosvjednici ponovno na ulicama, tisuće njih se okupilo ispred zgrade Vlade Tuzlanskog Kantona. Kao i tijekom jučerašnjeg dana ubrzo izbijaju sukobi s policijom. Sukobi su počeli nakon što je policija na prosvjednike bacila suzavac – lokalni mediji prenose kako je “uništen prvi kat” zgrade vlade.

Sa zgrade vlade prosvjednici su skinuli zastavu Tuzlanskog kantona. Prema zadnjim informacijama sukobi su danas veći nego jučer – u lokalnoj bolnici ističu kako su do sada primili oko 20-ak pripadnika policije i oko 50-ak civila.

VIDEO: prosvjednici kamenuju zgradu vlade u Tuzli

U prvim redovima se nalaze radnici raznih poduzeća, a njima se pridružuju ostali građani, kao i učenici Elektro-tehničke škole koja se nalazi u blizini vladine zgrade.

Studenti Rudarsko-građevinsko-geološkog fakulteta u Tuzli kažu da policija baca suzavce ispred zgrade fakulteta zbog čega ne mogu izaći.

Na prosvjednike je nasrnula specijalna policija te ih “razbila” na nekoliko skupina.

Lokalni izvori prenose kako su prosvjednici uspjeli probiti kordon te da je nakon toga policija bacila veliku količinu suzavca i rastjerala prosvjednike u okolne ulice i parkove.

VIDEO: TV reportaža

Reporteri na terenu javljaju kako tuzlansko naselje Slatina podsjeća na ratnu zonu. Na dvije lokacije traje sukob prosvjednika i policije. Zapaljene su automobilske gume, a crni dim je pomiješan s bijelim dimom suzavca.

Delegacija od nekoliko prosvjednika ušla je u zgradu, ali tamo nikoga nisu zatekli. Svi su pobjegli uključujući premijera Seada Čauševića i sve ostale ministre.

Izvori prenose kao se jedan pripadnik policije, Bećir Džinić, nalazi u kritičnom stanju.

VIDEO snimke: Tuzla danas

Prosvjedi diljem zemlje
Prosvjednici su izašli na ulice Sarajeva uzvikujući parole protiv vlasti: “Lopovi napolje” i “Vi ste banda”. “Mi smo kolektivno nezadovoljni i nesretni u ovoj državi. Treba se stati jednom na kraj kriminalu, korupciji i ugnjetavanju građana”, rekla je jedna od prosvjednica u glavnom gradu BiH te poručila kako su prosvjednici spremni ostati pred zgradom Vlade.

“Tuzli je potrebna podrška. Nadam se da će se narod u BiH napokon probuditi. Kao što čujem, demonstracije su u svim većim gradovima BiH, u Bihaću, Mostaru, Zenici”, rekao je drugi prosvjednik u Sarajevu.

Prosvjedi u Sarajevu:

“Tuzla nas je sve ujedinila, sad se trebamo probuditi iz zimskog sna. Revolucija je jedini izlaz. Hitno pustite Aldina Širanovića, demonstranta iz Tuzle. Nećemo ići dok se to ne desi”, poručili su demonstranti putem megafona u Sarajevu, referirajući se na prosvjednika kojeg je u Tuzli prebila i zadržala policija.

Prosvjedima su se pokušali priključiti i neki zastupnici u skupštini, ali su ih prosvjednici odbili.

Prosvjednici imaju zahtjeve: hitno puštanje uhićenih tuzlanskih demonstranata iz zatvora, transparentno trošenje budžetskih sredstava, ukidanje službenih automobila i dolazak na posao vlastitim vozilima, javnim prijevozom ili biciklima, ukidanje plaćanja članstva u mnogim komisijama.

Informacije lokalnih medija govore kako je u Sarajevu jajima gađana zgrada Vlade te kako je pritom razbijeno i nekoliko prozora.

Na ulicama Sarajeva su također izbili sukobi s policijom te je došlo do uhićenja prosvjednika, za sada konačna brojka još nije poznata.

U Banja Luci aktivisti najavljuju prosvjed za sutra ističući kako će prosvjedni marš biti organiziran “u želji da pokažemo solidarnost sa građanima Tuzle na čije su legitimne zahtjeve vlasti odgovorile upotrebom policijske sile, i u želji da podsjetimo na sve naše obespravljene radnike i uništene privredne gigante”. Pozvali su sve građane Banja Luke da im se pridruže.

Stotine prosvjednika i radnika izašlo je i na ulice Zenice gdje su se prvo okupili pred lokalnom vladinom zgradom te su kasnije blokirali glavnu prometnicu u gradu. Okupljeni su ispred zgrade Vlade uzvikivali “Lopovi, izađite napolje”.

Jedan od studenata na prosvjedu u Zenici je komentirao: “Svi mi mamo svoje solane i firme koje su u stečaju tako da je Tuzla svugdje u BiH”. Također je dodao kako će se članovi neformalnih grupa večeras sastati kako bi dogovorili masovnije proteste. Prosvjed je najavljen i za sutra u 13:30.

“Ovo danas je bila borba za Tuzlu, a sutra će biti za sve nas”, poručeno je sa prosvjeda u Zenici.

Prosvjednici su se danas okupili i u Mostaru, na Španjolskom trgu, gdje su došli izraziti svoju solidarnost s prosvjednicima u Tuzli.

Solidarnost vodi naprijed
Kako se vijesti o sukobima u Tuzli šire, tako se šire i prosvjedi potpore diljem BiH. Uz spomenute gradove manji prosvjedi održani na još mnogim mjestima, a ova situacija mogla bi biti samo uvertira u opću narodnu pobunu stanovnika BiH.

No, kako to često i biva u ovakvim situacijama, stanje na terenu je kaotično te pojedini izvori sugeriraju kako su radnici u Tuzli pokušali zaustaviti konfrontaciju, mahom mlađih prosvjednika s policijom.

Prosvjednici će sigurno, ako se situacija rasplamsa, biti suočeni sa svim mogućim često viđenim metodama sabotaže. S jedne strane početi će se oglašavati političari tvrdeći kako ih “razumiju” te kako “rade na tome da stvari budu bolje”, dok će se s druge strane ekscesi koristiti protiv njih kao opravdanje za uporabu sile.

Prosvjednici moraju biti svjesni kako su vladajuće strukture spremne na njihovu pobunu te kako će iskoristiti sve načine da ih demoraliziraju i utišaju, no, ako stanovnici BiH nastave pokazivati ovakvo jedinstvo i solidarnost kao što je manifestirano danas na ulicama gradova diljem zemlje, njihov ustanak nije nimalo uzaludan te može predstavljati početak šireg narodnog otpora diljem Balkana.

Opširnije o temi:
Pobuna radnika u Tuzli i žestoko gušenje silom: četvrt stoljeća pljačke i napada na radničku klasu bivše SFRJ i stvaranje otpora

izvor(i): klix.ba | Avaz | hercegovina.info | oslobodjenje.ba | nezavisne.com | dnevnik.ba | Reuters | AFP | AA | Press TV

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close