Filipe Leru Marten: Dodik 2007. godine porazio OHR

Nekadašnji član tima pravnih savjetnika u OHR-u u Sarajevu Filipe Leru Marten u knjizi “Diplomatik kaunterinsurdžensi” /Diplomatic Counterinsurgency/ dao je “insajderski uvid” u političku krizu koja je potresla BiH krajem 2007. godine, kada je OHR “poražen u konfrontaciji sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom”.

Marten navodi da je to bio poraz od koga se Kancelarija visokog predstavnika i međunarodna zajednica, koju predstavlja OHR, nikada nisu oporavili.

On na ovom primjeru izvodi teoriju o “protivpobunjeničkoj diplomatiji”, te navodi da pobuna i mjere protiv pobune nisu isključivo vojni koncepti.

Vođstvo Republike Srpske se pravnim, administrativnim i političkim oružjem borilo protiv “krhkih državnih struktura u BiH” i takva nenasilna “pobuna” zahtijeva “protivpobunjeničku diplomatiju”, prenosi “Jutarnji list”.

Podsjeća se da je u BiH proces reforme policije pokrenut 2004. godine, dok je visoki predstavnik u BiH bio Pedi Ešdaun, te da su prijedlog za stvaranje jedinstvene policije blokirali Srbi bojkotom i ostavkama u zajedničkim institucijama.

Kada je za visokog predstavnika došao Miroslav Lajčak 2007. godine, dao je zadatak pravnim savjetnicima da napišu amandmane koji će ojačati centralne institucije tako što će spriječiti mogućnost blokiranja odluka jednostavnim nepojavljivanjem na sjednicama.

Marten navodi da je radio u jednom od tih pravnih odjeljenja za pisanje amandmana, koji su napisani i Lajčak ih je potpisao u oktobru 2007. godine, te u obliku zakona nametnuo Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH, nakon čega je odmah stigla optužba iz Banjaluke.

Dodik je Lajčakov potez proglasio protivustavnim i suprotnim Dejtonskom sporazumu, koji OHR mora da štiti, a ubrzo se uključio i tadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica “potpaljujući vatru” tezom da je Lajčakov protivsrpski prijedlog povezan sa tadašnjim prijedlogom međunarodne zajednice o nezavisnosti Kosova.

Marten navodi da zapadne sile, koje stoje iza OHR-a, nisu imale interes da otvaraju drugi politički fornt u BiH u trenutku dok završavaju proces kosovske nezavisnosti.

On ističe da je sve to učinilo međunarodnu zajednicu nervoznom, da su “Lajčak i njegovi pravnici u BiH dirnuli u osinjak”, te da nikada do tada visoki predstavnik u BiH nije promijenio sadržaj svoje odluke nakon njenog usvajanja, a da je sve vodilo tome da to učine pod pritiskom Srba.

“Promjene na koje je Dodik pokušao prisiliti Lajčaka činile su se mnogim posmatračima kao brzo rješenje za mali problem. Ali, takvo shvatanje bilo je pogrešno. Dodik je zapravo napadao jedan od stubova na kojima počiva sistem međunarodnog nadzora u BiH”, ističe Marten.

OHR je, navodi Marten, popustio i promijenio amandmane.

Dodik je postupke OHR-a tumačio kao dio šireg plana da pomogne Bošnjacima u uspostavljanju “centralizovane države” na štetu Srba i Hrvata koji žive u BiH, a Marten tvrdi da je strategija bila usredsređena na jačanje institucija BiH, ali da nije postojala ideja da se u kontekstu toga ukine Republika Srpska.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close