LifestyleLjubav i sex

Da li znate gdje je prostitucija legalna

Izrađena interaktivna karta

 

Da li znate gdje je prostitucija legalna: Evo kako je regulisan najstariji zakon na svijetu 

 

U januaru ove godine u Kaliforniji je na snagu stupio novi zakon koji brani hapšenje osoba mlađih od 18 godina za kaznena djela vezana uz prostituciju što je izazvalo burne rasprave.

Kritičari tvrde da je to samo korak prema legalizaciji dječje prostitucije, no demokratska zastupnica u Senatu, Holly Mitchell, koja je predložila zakon, tvrdi da je osmišljen upravo da bi štitio žrtve maloljetne prostitucije.

Zakoni o prostituciji, odnosno plaćanju za seks, razlikuju se od zemlje do zemlje i mogu biti vrlo nejasni.

Naime, Holandija je legalizirala prostituciju 2000. godine tako da je ondje legalno živjeti od prostitucije kao i podvođenja, sve dok s jedne ili druge strane nije uključena prisila. U Latviji je dozvoljeno baviti se prostitucijom, ali je zabranjeno imati bordel i raditi kao svodnik.

prostitucija-1

Stranica OpenStreetMap izradila je interaktivnu kartu svijeta obilježenu prema podacima gdje je prostitucija legalna, a gdje nije. Zemlje su istaknute s tri boje pri čemu crvena boja označava mjesto gdje je prostitucija posve ilegalna, žuta mjesto gdje je djelomice legalna (primjer, vođenje bordela nije legalno) i plava označava ona mjesta gdje je prostitucija u potpunosti legalizirana.

Seksualna industrija u Turskoj je posve legalna, no kako piše Indy100, nabavljanje dozvole je izuzetno teško. Slična je situacija s Njemačkom i Švicarskom, s tim da s dozvolama nema problema.

U nekim su zemljama zakoni prilično komplikovani. Prostitucija je u Francuskoj do aprila 2016. bila legalna, da bi tad uveli zakon prema kojem se može kazniti svako koga se ulovi na djelu da plaća za seks. Pružanje seksualnih usluga je legalno, ali bordeli i podvođenje nisu.

U Engleskoj, Walesu i Škotskoj plaćanje za seks nije protuzakonito, ali sve aktivnosti vezane uz to, primjerice vođenje bordela i podvođenje jesu.

Cijelu interaktivnu kartu možete pogledatiI OVDJE

Autor: (A. Z.) – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close