Da li će potpredsjednici FBiH moći u potpunosti mijenjati Budimira?

Smatra se da postoji ustavna i pravna nedorečenost o tome kada i u kojim situacijama dvojica potpredsjednika mogu zamijeniti predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Uz domaće institucije i političare, svoj doprinos u rješavanju ovog  važnog pitanja za  funkcioniranje FBiH, vjerovatno će dati i OHR.

Budimir koji je uhapšen u petak u akciji SIPA-e, zajedno sa više osoba, osumnjičen je za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju, uz konstataciju da je takvim postupcima ugrozio FBiH i i ugled države BiH.

Prema navodima pojedinih medija, Budimir je , nakon donesene odluke o pritvoru,   jučer poslijepodne doveden u KPZ Mostar, kao i njegov pomoćnik Petar Barišić (savjetnik predsjednika FBiH za pitanja branitelja).

Također, postoje indicije da će Parlament FBiH nakon prvomajskih praznika odlučivati o oduzimanju mandata Budimiru.

Protiv Budimira i njegovog savjetnika izrečeni su brojni dokazi o počinjenju djela za koja se sumnjiče.

Hapšenje predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednika Stranke pravde i povjerenja Živka Budimira u toj političkoj partiji jučer je okarakterisano kao “demonstracija sile” i “predstava za javnost”.

Ragib Hadžić, advokat predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, nakon odluke Suda BiH o jednomjesečnom pritvoru Budimiru, rekao je da je riječ o klasičnom državnom udaru i da će uložiti žalbu na odluku suda jer u dokazima koje je podnijelo Tužilaštvo BiH ima mnogo manjkavosti.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close