Upravljanje otpadnim vodama u fokusu stručnjaka iz cijele BiH

U hotelu “Garden City” u Konjicu održan je 7. redovni sastanak neformalne mreža stručnjaka iz sektora voda i zaštite okoliša Aquasan mreža BiH na temu “Lokalna i regionalna iskustva u oblasti decentralizacije i upravljanja projektima odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda”. Cilj sastanka je bio razmjena iskustava učesnika Aquasan mreže BiH u projektima iz oblasti odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda koji se implementiraju na području Zapadnog Balkana i Švicarske.

Tema radionice izazvala je veliki interes stručnjaka iz sektora što se može potvrditi učešćem gotovo 60 predstavnika općina, gradova, javnih vodovodnih/komunalnih preduzeća, predstavnika resornih kantonalnih i entitetskih ministarstava i agencija za vode iz cijele BiH, te donatora koji su unaprijedili svoju suradnju sa učesnicima u smislu unapređenja znanja učesnika o procedurama stranih donatora / finansijera u sektoru voda, okoliša i komunalne infrastrukture. Kroz plenarne diskusije učesnici Aquasan mreže su predložili neke od koraka kako bi primijenili iskustva drugih susjednih država koja su im prezentirana na sastanku.

Tako su predstavnici Aquasan mreže prezentirali iskustva i naučene lekcije sa sastanka Regionalne mreže znanja za bolje upravljanje otpadnim vodama u Prištini (iskustva iz Crne Gore, Kosova, Albanije i Makedonije), a prezentirana su također i iskustva Švicarske u oblasti decentralizacije i lokalne uprave, sa posebnim fokusom na vodu i sanitaciju.

Održana je i prezentacija o aktivnostima unutar Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) na području BiH s ciljem da se unaprijede znanja članova Aquasan mreže o zahtjevima, procedurama, naučenim lekcijama te dobrim praksama stranih donatora/ finansijera u sektoru voda, okoliša i komunalne infrastrukture.

Joseph Guntern, direktor Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) u BiH, se obratio svim prisutnim i podržao rad Aquasan mreže ispred SDC-a te ohrabrio daljnje umrežavanje i rad Aquasan mreže. Takođe je naglasio da će SDC i u budućnosti pružati podršku razmjeni iskustava i jačanju kapaciteta kroz sastanke i radionice Aquasan mreže.

Aquasan mreža BiH je dio Projekta dobre uprave u oblasti voda i zaštite okoliša GOV-WADE kojeg implementira Resursni centar za vode i okoliš Una Consulting uz podršku SDC-a u BiH.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close