D. J. Cooper umjesto Wrighta

Selektor Duško Ivanović objavit će naredne sedmice spisak igrača na koje računa u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2015. godine, izjavio je Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Reprezentacija će se okupiti 30. juna navečer i time početi pripreme za kvalifikacione duele protiv Velike Britanije i Islanda, koje ćemo igrati između 13. i 27. avgusta.

Blizu dogovora

Na spisku bi se, vjerovatno, trebalo naći ime novog naturaliziranog košarkaša.

Saznajemo da je među kandidatima bilo i NBA igrača, ali su u našem stručnom štabu procijenili da će im više odgovarati ne toliko afirmirani košarkaš, ali željan učenja i dokazivanja, nego neko poznatije ime, koje bi “nabijalo” vlastitu statistiku u potrazi za novim ugovorom.

– Blizu smo dogovora sa jednim mladim igračem, koji je spreman da se stavi u službu kolektiva. Konačan dogovor još nismo postigli, jer između ostalog, s novim naturaliziranim košarkašem, pored procedure za dobivanje državljanstva, u kojoj se nadamo da će nam državne institucije izaći ususret, želimo potpisati i ugovor o poslovnoj saradnji.

Emocije više nisu dovoljne – kaže Mahmutović, aludirajući na činjenicu da pojedini igrači uzimaju bh. pasoš, koji im olakšava pronalaženje klupskog angažmana u Evropi, a nakon jednog ili dva ciklusa “zaboravljaju” reprezentativne obaveze.

Nije želio Mahmutović govoriti o kojem je igraču riječ, ali ono što je rekao nagovještava da je, kao što smo ranije pisali, u pitanju Di Džej Kuper (D. J. Cooper), 24-godišnji plejmejker grčkog PAOK-a.

Zašto tražimo novog naturaliziranog igrača, odnosno zašto ove godine u reprezentaciji neće biti Zaka Rajta (Zack Wright), Mahmutović nije krio.

– Rajt je izrazio želju da ne igra ovog ljeta – kratko je, ali i jasno, objasnio Mahmutović.

Udarni tandem

Prema njegovim riječima, koliko je izvjesno da neće biti Rajta, toliko je sigurno da će bh. selekciju predvoditi udarni tandem Nihad Đedović – Mirza Teletović.

– Tu nema nikakve dileme, i Nihad i Mirza nastupit će u kvalifikacijama. Jedini problem je to što Đedović, zbog nedavne operacije šake, mora pauzirati između šest i osam sedmica.

Prognoze su da bi mogao početi trenirati 1. jula pa vjerujemo da će imati dovoljno vremena da kvalifikacije dočeka potpuno spreman – izjavio je Mahmutović.


Okupio se U-20 tim

Na pripremama u Vogošći okupila se muška U-20 selekcija Bosne i Hercegovine, za čijeg je selektora zvanično imenovan bivši igrač i trener sarajevske Bosne Alen Abaz.

Njegove košarkaše očekuje Evropsko prvenstvo divizije B, čiji ćemo domaćini biti između 10. i 20. jula u Sarajevu. Cilj je izboriti viši rang (diviziju A), u koju su se ranije plasirale dvije preostale mlađe bh. selekcije – kadeti (U-16) i juniori (U-18).

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close