Video: BZK Preporod Visoko – Koncert Bosanskih derviških ilahija

Bošnjačka zajednica kulture (BZK) Preporod Visoko u saradnji sa Tesavvuvskim horom i ansamblom Tekije Mesudijja iz Kaćuna organizovali su  koncert Bosanskih derviških ilahija. Izuzetno lijepa noć derviških ilahija održana je u srijedu navečer u prepunom Gradskom kinu.

Pomenuti koncert je ujedno i promocija duplog CD-a Bosanskih derviških ilahija i izvedbi Tesavvuvskog ansambla Tekije Mesudija, a jedan od najzaslužnijih za nastajanje CD-a je uvaženi prof. dr. Ćazim Hadžimejlić.

Dupli CD Bosanskih derviških ilahija u izvedbi Tesavvuvskog Ansambla Tekije Mesudija je projekat koji se bazirao na očuvanju i na neki način oživljavanju tradicionalne izvedbe ilahija. Inače, originalne verzije ovih ilahija se mogu čuti samo u tekijama, gdje se ilahije izvode po usulu i pravilima u izvornom obliku, onako kako smo to i dobili dolaskom islama i tesavvufa u naše krajeve.

Svoj doprinos su dali članovi Tekijskog Hora i Ansambla, kao i članovi udruženja Sevdah za mlade, koje je bilo saradnik na ovom projektu.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close