Cvijanović i Krišto ruše Vijeće ministara!

TAKTIKA ILI SLUŠANJE STRANAČKIH ŠEFOVA

Najmoćnije žene u BiH udaraju na državnu vlast: Cvijanović i Krišto ruše Vijeće ministara!

Radi li se o međusobnom dogovoru, taktici njihovih stranaka ili izvršavanju naloga njihovih stranačkih šefova Milorada Dodika i Dragana Čovića, moglo bi ubrzo biti poznato

 
Izvor: Dnevni list/Autor: M. Osmović

 

Željka Cvijanović i Borjana Krišto, najmoćnije žene u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, udruženim snagama udaraju na Vijeće ministara. Cvijanović je premijerka Republike Srpske i potpredsjednica SNSD-a, a Krišto predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a.
Mektić i Šarović trn u oku
Još od prošlog mjesec njih dvije, na smjenu, žestoko kritiziraju Vijeće ministara i uopće državnu vlast. Radi li se o međusobnom dogovoru, taktici njihovih stranaka ili izvršavanju naloga njihovih stranačkih šefova Milorada Dodika i Dragana Čovića, moglo bi ubrzo biti poznato.
Prema ocjeni Borjane Krišto, ured predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića (SDA) nije ispunio očekivanja“. Također, ona je izjavila da Vijeću ministara nedostaje inicijative:
– U ovom trenutku ne može se govoriti da imamo Vijeće ministara kojim bismo mogli biti zadovoljni.
Željka Cvijanović je još oštrija: „ Vlast na nivou BiH, generalno govoreći, neozbiljna je i nedorasla poslu koji obavlja“.
Uz zaključak da je Vijeće ministara na čelu sa Denisom Zvizdićemnesposobno, ona podvlači:
– Aktualni saziv Vijeća ministara je možda najslabiji do sada i u usporedbi s ranijim je neproduktivno i samo glumi da radi neki posao.

 

Prvi na udaru kritika koje dolaze od strane šefice Vlade Republike Srpske i šefice Zastupničkog doma Parlamenta BiH koje su ujedno i drugo-rangirane u hijerarhiji SNSD-a i HDZ-a, po komandnoj odgovornosti je Denis Zvizdić.
Međutim, njima dvjema, ali i njihovim strankama trn u oku posebno suDragan Mektić, ministar sigurnosti i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Obojica su iz SDS-a Mladena Bosića s kojima Dodikov  SNSD u ratu „do istrebljenja“.
Kada se to ima u vidu, jasno je zašto Cvijanović udara po njima, posebno nakon što je Mektić u srpnju ove godine kazao da ga se mnogi boje jer namjerava otkriti nove afere. On je tada rekao da ima čvrste dokaze o orgijama na jahti u slovenskom ljetovalištu Portorož i hotelima u talijanskom gradu Trstu uz napomenu: „Nikada javnosti neću dati nijednu informaciju, a da iza nje u potpunosti s materijalnim dokazima ne stojim“.
Kako smo jučer saznali, opsežna istraga o orgijama u Sloveniji i Italiji privodi se kraju.
Što su zaključili SDA i HDZ
Krišto je sa svoje strane jučer kazala da je ministar Mektić u teškim problemima, a prije toga je Hrvatski narodni savez kojeg predvodi HDZ optužio ministra Šarovića da radi na štetu domaćih proizvođača mlijeka i da bespotrebno otvara trgovinski rat s Hrvatskom.
Na prekjučerašnjem zasjedanju Vijeće ministara je napravilo inventuru i priopćilo da je realiziralo 84 posto zaključaka donesenih u prvih šest mjeseci ove godine. Koliko je poznato, nitko od ministara iz HDZ-a nije se usprotivio takvoj konstataciji.
I nakon svega, dolazi se do pitanja tko je u cijeloj ovoj situaciji lud, tko zbunjen, a tko normalan, a službeni odgovor se još čeka. O čemu se radi? Prošle subote u Mostaru su se sastala izaslanstva SDA i HDZ-a predvođena predsjednicima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem i  razgovor o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i Federaciji trajao je  tri sata. Nakon toga, priopćili su da su dosadašnji rad Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH i Vijeća ministara ocijenili uspješnim. Za koaliciju te dvije stranke kazali su da je neupitna i da nastavlja raditi u punom kapacitetu.
Jasno je da ni Željka Cvijanović ni Borjna Krišto, makar zauzimale najviše pozicije u svojim strankama, ne bi trebale niti smiju izlaziti sa stavovima bez odobrenja stranačkih šefova Dodika i Čovića. Zato i ne dolazi u obzir da su se na svoju ruku udružile i zajedničkim snagama udarile na Vijeće ministara. Najprije bi moglo biti da Dodik i Čović „čistih ruku“, a preko njih idu na rekonstrukciju državne Vlade po svojoj mjeri.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close