Kultura

Crkva sv. Prokopija u novom ruhu: Za obnovu unutrašnjosti hrama nedostaje novac

Preuzeto: Radio Sarajevo

Prvi dio projekta obnove Crkve sv. Prokopija u Visokom, koji se odnosi na uređivanje vanjskog izgleda ovog nacionalnog spomenika, nakon nekoliko mjeseci radova je završen.

Naime, kako je za Radiosarajevo.ba rekao protojerej Miljan Rađenović, nakon nekoliko mjeseci radova obnovljena je fasada i obavljeni su vanjski radovi na drenaži na ovom nacionalnom spomeniku i jednom od najstarijih hramova u srednjem dijelu BiH.

“Crkva sv. Prokopija u Visokom sagrađen je daleke 1857. godine i tokom rata je pretrpila određena oštećenja. Nakon obnove 1998. godine, vlaga, podzemne vode i zub vremena su dovele do velikih oštećenja, koja su sada sanirana. Tokom proteklih mjeseci, zahvaljujući sredstvima i blagoslovu Mitropolije dabrobosanske i mitropolita Hrizostoma, kao i sredstvima Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, te pomoći lokalne zajednice, lokalnih privrednika i pojedinaca, uspjeli smo obnoviti fasadu i obaviti vanjske radove na drenaži i ovaj hram spasiti od daljnjeg propadanja”, kazao je za Radiosarajevo.ba protojerej Miljan Rađenović.

Prema njegovim riječima, za nastavak projekta obnove ovoga hrama potrebno je još mnogo novčanih sredstava.

“U ovom trenutku, glavni problem nam predstavljaju finansije, jer planiramo i obnovu unutrašnjosti same crkve, te restauraciju vrijednih ikona koje imamo, za što će nam trebati značajna novčana sredstva. Nažalost, moram istači kako i radovi koji su do sada završeni nisu plaćeni, a završeni su zahvaljujući dobroj volji izvođača radova, kojima smo ostali dužni određeni novac. Zbog ovoga apelujem svima koji su u mogućnosti da pomognu obnovu ovog vrijednog hrama u Visokom”, istakao je protojerej Rađenović.

Prema projektu obnove, u slučaju da se osigura novac, u planu je da u narednom periodu počne i obnova same unutrašnjosti crkve, kao i svešteničke kuće koja se nalazi uz samu crkvu i koja je potpuno uništena.

“Cilj je da radove završimo do naredne godine i da imamo osveštenje hrama na slavu svetog Prokopija koja se obilježava 21. jula. Nadamo se da ćemo u 2020. godini, na 163. rođendan imati potpuno obnovljen hram, u koje će svoje vjerske dužnosti moći obavljati svi naši vjernici”, zaključio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba protojerej Miljan Rađenović.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close